کودک و خانواده

رایج ترین اشتباهات تربیت کودک (مخصوص والدین ایرانی)

اشتباهات تربیت کودک

آیا می‌دانید گاهی اوقات ممکن است نحوه برخورد شما با فرزندانتان به‌عنوان مواردی از اشتباهات تربیت کودک تلقی شود؟ بله درست متوجه شدید همه والدین هنگامی که صاحب فرزند دختر یا پسری می‌شوند، سعی می‌کنند از همان دوران کودکی، قوانین و مقرراتی را برای او در نظر بگیرند و پیش خودشان فکر می‌کنند رفتاری که با کودک خود دارند، باعث می‌شود تا او به بهترین شکل ممکن تربیت شود؛ حال‌آنکه این تصور در اغلب موارد اشتباه بوده و می‌تواند باعث آسیب‌های رفتاری و اخلاقی در کودک شود.

پدر و مادر‌ها به‌خوبی می‌دانند که تربیت فرزندان تا چه اندازه مهم و ضروری است، اما احتمال دارد به دلیل ناآشنا بودن با اصول تربیتی و فرزندپروری دچار اشتباهات تربیت کودک شوند و همین مسأله منجر به این شود که روش‌های کاربردی آن‌ها در برابر فرزندانشان تأثیر چندانی نداشته باشد.

بنابراین شما والدین آگاه اگر به دنبال این هستید که اشتباهات تربیتی خود را بشناسید و آن‌ها را اصلاح نمایید تا رفتار‌های نامناسب فرزندانتان بهبود یابد و آن‌ها به‌جای سرپیچی از شما به حرف‌هایتان گوش دهند و مخالفت نکنند، با ما تا پایان این پست همراه باشید تا به شما بگوییم بهترین و مؤثرترین روش‌های تربیتی کودکان کدام موارد هستند؟

آنچه در این مطلب خواهید خواند:

رفتار والدین در تربیت کودکان

والدین در تربیت کودکان ممکن است کدام اشتباهات را انجام دهند؟

اغلب پدر و مادر‌ها بدون اینکه متوجه باشند، در تربیت فرزندان خود مرتکب اشتباه می‌شوند که این خطا‌ها ممکن است بر روی شکل‌گیری شخصیت بچه‌ها تأثیرگذار بوده و باعث خراب‌شدن آینده خوب آن‌ها شود. دراین‌خصوص ما به مواردی از اشتباهات والدین در تربیت کودکان می‌پردازیم که عبارت‌اند از:

تهدیدکردن کودک

یکی از مهم‌ترین اشتباهات تربیت کودک این است که والدین در برابر رفتار‌های زشت فرزندان، آن‌ها را تهدید می‌کنند و برایشان خط‌ونشان می‌کشند؛ مثلاً وقتی کار بدی انجام می‌دهد به او می‌گویند: “اگه دوستتو بزنی و موهاشو بکشی، من می‌دونم با تو” یا “مگه صدبار بهت نگفتم، ناخوناتو نخور” یا اینکه “صبر کن بابات بیاد خونه، می‌گم که چیکار کردی تا دعوات کنه” و …

شما پدر و مادر عزیز لازم است بدانید، این‌گونه تهدیدات اگر همیشگی باشد، می‌تواند باعث شکل‌گیری یک استرس نهفته در ناخودآگاه کودک شود و او را به فردی مضطرب تبدیل کند و به دلیل اینکه فرزندتان را تهدید به تنبیه می‌کنید، دیگر حرف شما را باور نمی‌کند و همچنان اشتباهاتش را تکرار خواهد کرد؛

بنابراین می‌توان به این نتیجه رسید که تهدیدکردن کودکان یک روش تربیتی کاملاً اشتباه است و نمی‌تواند رفتار بد کودکان را کنترل و مهار کند؛ لذا اگر می‌خواهید برای فرزند خود تنبیهی متناسب با رفتارش در نظر بگیرید، حتماً آن را بدون اینکه او را تهدید کنید، اجرا نمایید؛ مثلاً حذف برنامه تلویزیونی موردعلاقه او؛ البته بدون درنظرگرفتن تنبیه بدنی کودک. پیشنهاد می شود از انواع بازی فکری بانک بازی دیدن فرمایید.

اشتباهات والدین در تربیت کودک

دوگانگی در تربیت کودک

از دیگر اشتباهات رایج در زمینه تربیت کودکان هماهنگ نبودن روش تربیتی پدر و مادر است. یکی از اصول تربیتی کودکان این است که حتماً با همسرتان یک روش را برای تربیت در نظر بگیرید؛ چراکه دو روش تربیتی متفاوت علاوه بر اینکه باعث سردرگمی کودک می‌شود، می‌تواند بدرفتاری او را هم افزایش دهد.

اگر در برابر یک خطای فرزندتان مثلاً اینکه ظرف غذایش را پرت می‌کند، شما رفتار سختگیرانه داشته باشید و همسرتان این‌گونه نباشد و راحت با کودک برخورد کند، نتیجه این می‌شود که فرزندتان دوباره کار خودش را انجام می‌دهد و توجهی به حرف شما نخواهد داشت؛ بنابراین لازم است در مورد تربیت درست فرزندان با همسرتان حتماً صحبت کنید و با او به توافق برسید و یک سبک فرزندپروری مشخص را برای خود در نظر بگیرد. پیشنهاد می شود جهت خرید پازل و جورچین کلیک کنید.

رفتار اشتباه والدین در تربیت

رشوه دادن به کودک

رشوه دادن یک اشتباه رایج والدین در تربیت کودکان بوده و در واقع روشی است که در آن پدر و مادر برای انجام‌دادن کار‌های خوب یا انجام ندادن کار‌های زشت و بد کودک به او پاداش می‌دهند. این رفتار به‌مرورزمان باعث می‌شود تا کودکان شرطی شده و یاد بگیرند که در برابر اینکه وظایفشان را به‌درستی انجام می‌دهند حتماً باید والدین به آن‌ها پاداش و جایزه بدهند و این مسأله می‌تواند در آینده مشکلات متعددی را به وجود بیاورد؛

بنابراین والدین بهتر است به نشانه قدردانی و تشکر از کودک به او پاداش بدهند و آن را هنگامی که رفتار درست و مثبتی انجام می‌دهد در اختیارش قرار دهند، نه همیشه و برای تمام کار‌های خوب. پیشنهاد می شود درباره نقش مادر در تربیت کودکان بخوانید.

اشتباه رایج والدین در تربیت کودکان

فحاشی کردن و داد زدن بر سر کودک

گاهی اوقات ممکن است پدر و مادر‌ها به‌خاطر رفتار نامناسب فرزندان بر سرشان داد بزند و برای اینکه خشم خود را نشان دهند به آن‌ها القاب نادرست نظیر خنگ، احمق، کودن، بی‌عرضه و … نسبت دهند، اما غافل از اینکه بیان این الفاظ نه‌تن‌ها فایده‌ای ندارد، بلکه کار را هم بدتر خواهد کرد. معمولاً فحش دادن کودکان و به‌کاربردن القاب نادرست باعث بروز مشکلات عاطفی و اختلالات رفتاری در آن‌ها می‌شود؛

چراکه بچه‌ها نسبت به این مسأله روحیه حساسی دارند، بنابراین بهتر است شما والدین حتی به‌منظور شوخی با فرزندتان هم از این کلمات استفاده نکنید، چون هر کودکی به امنیت روانی نیاز دارد و این پدر و مادر هستند که در خانواده این زمینه را فراهم می‌کنند.

همچنین لازم به ذکر است که فحاشی، مدام سرزنش کردن، دادوفریاد، بددهنی، مشاجره و … امنیت روانی کودکان را دچار مشکل می‌کند، باعث بالارفتن اضطراب در آن‌ها می‌شود، احترام بین پدر و مادر و فرزندان از بین می‌رود و در نهایت اقتدار والدین برای کودکان مفهومی نخواهد داشت. درباره علت پرخاشگری کودکان و راه های درمان آن بخوانید.

فحاشی کردن و داد زدن بر سر کودک

تنبیه فیزیکی یا بدنی کودک

شاید بتوان گفت بزرگ‌ترین رفتار اشتباه والدین در تربیت فرزندانشان این است که خواسته یا ناخواسته در برابر رفتار‌های بدشان، آن‌ها را کتک می‌زنند یا تنبیه بدنی می‌کنند. مسلماً کودکی که به‌صورت پیوسته از پدر و مادر خود کتک می‌خورد، علاوه بر اینکه به‌مرور برابر درد مقاوم می‌شود، درعین‌حال به کار‌های نادرست خود ادامه می‌دهد؛

چراکه دیگر در برابر درد تنبیه حساسیتی از خود نشان نمی‌دهند. کتک زدن و تنبیه فیزیکی کودکان می‌تواند آثار مخربی را بر روی روح و روان بچه‌ها بگذارد و حس انتقام‌جویی و داشتن روحیه خصمانه را در آن‌ها پرورش دهد. مطمئناً با هر ضربه‌ای که به کودکتان می‌زنید، به همان اندازه احترام و صمیمیت با آن‌ها را از بین می‌برید.

به یاد داشته باشید که تنبیه بدنی به‌خصوص در جمع نتیجه بسیار بدی را به همراه خواهد داشت، چراکه باعث تحقیر شخصیت فرزندتان می‌شوید. پس بهترین کار این است به‌جای تنبیه فیزیکی کودکتان با او حرف بزنید و او را متوجه اشتباهش بکنید. تنبیه باید طوری برای کودک در نظر گرفته شود که هم اثرگذار باشد و هم باعث ایجاد حس ناخوشایند تحقیر در کودک نشود.

شما والدین لازم است بدانید تنبیه کودک باید متناسب با رفتار نادرست او باشد؛ مثلاً دو روز ندیدن برنامه تلویزیونی یا گرفتن اسباب‌بازی موردعلاقه او و … با انواع بازی خانوادگی بانک بازی آشنا شوید.

تنبیه فیزیکی یا بدنی کودک

بهترین و مؤثرترین روش‌ های تربیتی کودکان کدام موارد هستند؟

اکنون که دریافتید برخی از عکس‌العمل‌های شما در مقابل فرزندانتان به‌عنوان یک رفتار اشتباه والدین در تربیت کودکان در نظر گرفته می‌شود، باید به دنبال این باشید که آن‌ها را اصلاح نمایید و برای این کار می‌توانید از روش‌های تربیتی مفید استفاده کنید. در ادامه برخی از این روش‌ها و راهکار‌ها را برای شما بیان می‌کنیم که عبارت‌اند از:

  • درصورتی‌که رفتار نامناسبی را از فرزندتان مشاهده نمودید، سعی کنید با احترام اما قاطعانه با او رفتار کنید.
  • در مورد عواقب رفتار زشت کودک، با او به‌صورت واضح، قابل‌فهم و در حد سنش برخورد کنید.
  • اگر رفتار غلطی از فرزندتان سر زد، نظر خود را در قالب جملات کوتاه و به‌صورت روشن بیان کنید تا او به‌راحتی متوجه منظورتان بشود.
  • سعی کنید تربیت کودک خود را به‌عنوان آموزش یک رفتار خوب و مناسب به او در نظر بگیرید تا نتیجه مطلوبی داشته باشد.
  • چنانچه کودک مرتکب رفتار نامناسبی شد و شما تصمیم به تنبیه او گرفتید، قبل از هر کاری حتماً آرامش و خونسردی خود را حفظ کنید تا بتوانید بهتر با او برخورد کنید.
  • سعی کنید الگوی خوبی برای فرزند خود باشید و در برابر هر رفتار او یک قانون مناسب را در نظر بگیرید. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره نکات مهم تربیت کودک را بخوانید.

بهترین روش‌های تربیتی کودکان

کلام آخر

ما در این پست تحت عنوان “رایج‌ترین اشتباهات تربیت کودک” تلاش کردیم به شما والدین ایرانی بگوییم که اگرچه تأمین نیاز‌ها و خواسته‌های کودکان از جمله وظایف هر پدری و مادری محسوب می‌شود، اما لازم است که والدین در تربیت فرزندانشان هم کوشا باشند و به دنبال راهکار‌ها و شیوه‌های تربیتی درست بگردند.

درصورتی‌که والدین بخواهند بدون آشنایی با اصول تربیتی کودکان، خودشان فرزندانشان را تربیت نمایند، ممکن است دچار اشتباهات رایجی در این امر مهم شوند؛ به‌صورت ناخواسته در مقابل رفتار‌های نامناسب کودکان، آن‌ها را تهدید نمایند یا با کلمات نادرست آن‌ها را خطاب کنند، به تنبیهات بدنی روی بیاورند و … که همه این موارد می‌تواند بر روی روح و روان کودکان تأثیرگذار باشد و مشکلات متعددی را در آینده برای آن‌ها به وجود بیاورد. پیشنهاد می شود درباره نقش پدر در تربیت بخوانید.

لذا بهترین راهکار این است که شما والدین سعی کنید به‌دقت بر روی رفتار‌های کودکانتان نظارت داشته باشید و رفتار‌های نادرست آن‌ها را شناسایی نموده و در صدد اصلاح آن‌ها باشید، اما پیشنهاد ما به شما این است که حتماً به مطالعه کتاب‌های تربیتی کودکان روی بیاورید، مقالات متعدد اینترنتی در این زمینه را بخوانید و اگر تمایل داشتید با مشاوران تربیتی در ارتباط باشید تا فرزندان شما، در آینده با خلق و خویی مناسب تربیت شوند و افرادی موفق و سالم باشند. پیشنهاد می شود درباره تک فرزندی بخوانید.

و در انتها برایمان بنویسید شما در برابر رفتار‌های نادرست فرزندانتان چه واکنشی از خود نشان می‌دهید؟ و چگونه این رفتار‌ها را اصلاح می‌کنید؟

برخی از سوالات رایج:

رایج ترین اشتباهات والدین در تربیت کودکان کدام اند؟

تهدیدکردن کودک – دوگانگی در تربیت – رشوه دادن – فحاشی کردن و داد زدن بر سر کودک – تنبیه فیزیکی یا بدنی کودک.

چرا رشوه دادن به کودک جزء اشتباهات والدین در تربیت کودک محسوب می شود؟

رشوه دادن یک اشتباه رایج والدین در تربیت کودکان بوده و در واقع روشی است که در آن پدر و مادر برای انجام‌دادن کار‌های خوب یا انجام ندادن کار‌های زشت و بد کودک به او پاداش می‌دهند. این رفتار به‌مرورزمان باعث می‌شود تا کودکان شرطی شده و یاد بگیرند که در برابر اینکه وظایفشان را به‌درستی انجام می‌دهند حتماً باید والدین به آن‌ها پاداش و جایزه بدهند و این مسأله می‌تواند در آینده مشکلات متعددی را به وجود بیاورد.

2 دیدگاه در “رایج ترین اشتباهات تربیت کودک (مخصوص والدین ایرانی)

  1. فریده شهرابی گفت:

    سلام خسته نباشید واقعا مطالب خوبی بود تا حالا ندیده بودم جایی به این نکات اشاره کنند . تشکر

    1. شهره یوسفی گفت:

      خوشحالم که براتون مفید بوده عزیزم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *