کودک و خانواده

آموزش تربیت کودک کتابخوان + 5 ترفند طلایی

راهکارهایی برای تربیت کودک کتابخوان

آنچه در این مطلب خواهید خواند:

از زمانی که کودک شما شنیدن را آغاز می کند یعنی حتی قبل از تولد از دوران جنینی ، دو راه بزرگ برای کمک به او در توسعه ی مهارت های کلامی وجود دارد:

  • محیط اطراف که سرشار از گفتگوهای غنی باشد و تجربه کردن زبان در گفت و شنود روزمره.
  • دسترسی به کتاب ها و خواندن آن ها با یکدیگر

تربیت کودک کتابخوان و علاقه مند شدن کودک شما به کتاب باعث می شود نه تنها مهارت های زبان، که مهارت های سواد آموزی را نیز به خوبی کسب کند و بخش مهمی از یادگیری در طول زندگی اش باشد.

هرگز برای خواندن کتاب برای فرزندتان زود نیست! کتاب خواندن برای کودکان از سنین پایین به آن ها کمک می کند تا نقش مهم کتاب ها را در زندگی رو به رشد و همراه با یادگیری درک کنند.

کتاب خواندن برای کودکان باعث می شود شما آن ها را درمعرض بسیاری داستان ها و موضوعاتی که در زندگی روزمره قابل تجربه کردن نیستند نظیر داستان های علمی یا تخیلی قرار دهید. با تربیت کودک کتابخوان شما بارها و بارها فرصت یادگیری در مورد این موضوعات را برای فرزند خود فراهم می کنید و کلمات بیشتر و بیشتری برای یادگرفتن به او عرضه می کنید.

در این جا 5 راه وجود دارد که شما می توانید علاقه ی فرزند خود را به کتاب خواندن افزایش دهید و در این جامعه ای که سرانه ی مطالعه بسیار پایین است یک کودک کتابخوان پرورش دهید.

ترفند اول: کتاب را در روتین زندگی روزمره ی خود قرار دهید

کتاب خواندن به عنوان روتین زندگی کودک

استفاده از یک برنامه ی مشخص روزمره برای مطالعه، کودک شما را به یک روال منظم برای کشف کتاب ها و یادگیری آن ها عادت می دهد. همچنان که کودک شما به طور مرتب می خوابد یا صبحانه می خورد، کتاب ها نیز می توانند به عنوان بخشی از روتین زندگی کودک شما باشند.

چه موقع باید کتاب بخوانید؟ شما می توانید خواندن کتاب را در یک زمان ثابت در طول روز انجام دهید مثلا قبل از خواب یا بعد از ظهر زمان مناسبی به نظر میرسد. برای اینکه زمان بیشتری به خواندن اختصاص دهید می توانید در گوشه ی اتاق یک قلعه ی کتاب درست کنید، محل خاصی در خانه تان که شما و فرزندتان همیشه در آنجا به مطالعه می پردازید. ایجاد این محل به فرزندتان احساس مالکیت بر روی محل و هدفمندی می دهد. هر زمانی که حس کتاب خواندن به سراغتان آمد محل کتابخوانی آماده است و کودک روال مورد نظر را میداند.

ترفند دوم: همنشینی بچه ها با افراد کتاب خوان

همنشینی کودکان با افراد کتابخوان

بسیاری از آنچه که کودک شما  در مورد جهان می آموزد، از طریق مشاهده و اکتشاف است. شما می توانید از این ویژگی استفاده کنید و علاقه به کتاب خواندن را در کودک خود ایجاد کنید: خودتان در طول روز به طور طبیعی کتاب بخوانید و کودکتان را در تعامل با افراد کتابخوان قرار دهید. با داشتن کتاب در خانه خود و خواندن کتاب در مقابل فرزندتان ، به فرزندتان اهمیت خواندن را نشان می دهید. برای کودکتان یک اکیپ از همسالان کتابخوان ایجاد کنید.

ترفند سوم: خواندن را به یک فعالیت تعاملی تبدیل کنید

کتاب خواندن همه ی اعضای خانواده با هم

کتاب خواندن برای خود یا کتاب خواندن کودک برای خودش خوب است، اما کتاب خواندن با هم بهتر است و این به خصوص در کتاب خواندن در سال های اولیه ی رشد کودک ضروری است. شما نیاز به خواندن تمام متن صفحات کتاب ندارید، در عوض با تصاویر کتاب ارتباط برقرار کنید. صدایتان را مطابق با اشخاص، حیوانات یا اشیاء که نشان داده شده است تغییر دهید. صداهای بلند و پرطرفدار برای شخصیت هایی مانند خرس ها یا صداهای خشن و صدای جیغ برای شخصیت هایی مانند موش ها کتاب خواندن را بسیار جذاب می کند. همچنین آواز خواندن یا خواندن ریتمیک  می تواند توجه کودک را به گوش دادن کتاب جلب کند.

 همینطور می توانید اقداماتی را که در کتاب نشان داده شده است انجام دهید: مثل بالا پایین پریدن، بغل کردن و بوسیدن خرس عروسکی یا آب بازی کردن در حمام. این کارها را با انجام دادن حرکات تقلیدی با استفاده از دست و بدن خود انجام دهید یا می توانید از اسباب بازی های کودک برای این کار استفاده کنید.

ترفند چهارم: یک کتاب از تجربیات کودکتان بسازید

یک کتاب اختصاصی از تجربیات کودک خود بسازید.

کتاب هایی که شخصیت های آن ها خود کودک هستند ابزار های بسیار قدرتمندی محسوب می شوند. یک راه عالی برای ایجاد دانش فرزندتان در مورد جهان اطراف آنها، ایجاد یک کتاب به طور خاص در مورد این دانش است.

کتاب های تجربه کتاب هایی هستند که از داستان هایی تهیه شده اند که فعالیت های کودک شما را در زندگی در بر می گیرند و راهی عالی برای کودک شما هستند که از خواندن این داستان ها از ابتدا تا انتها لذت ببرند.

این کتاب ها شامل چه تجربیاتی می شوند؟   هر چیزی که فرزند شما درگیر آن بوده است: رفتن به مدرسه یا باغ وحش یا خرید؛ آشپزی در خانه؛ بازی با دوستان ،یک کتاب با تصاویر و کلمات در مورد این فعالیت های مختلف تهیه کنید و سپس آن را با کودک خود بخوانید یا اجازه دهید آن را با خانواده و دوستان خود بخواند.

ترفند پنجم: به کتابخانه بروید

 کتابخانه رفتن با کودک

رفتن به یک کتابخانه ی مخصوص به صورت پی در پی مانند یک سفر هیجان انگیز برای کودکتان است. اجازه دهید کودکتان کتاب هایی را انتخاب کند که به آن ها علاقه مند است و زمان کافی برای اینکه او بتواند تصمیم بگیرد و انتخاب کند اختصاص دهید. به انواع کتاب هایی که کودکتان انتخاب می کند توجه کنید چون علایق او به یک موضوع خاص یا یک نوع نویسنده یا تصویرگرخاص را به شما نشان میدهد. اگر یکی از این علایق را متوجه شوید می توانید از این گزینه برای دادن پیشنهادات مختلف استفاده کنید، اما فرزندتان را مجبور نکنید کتاب خاصی را انتخاب کند. با دادن اختیار به کودکان برای انتخاب کتاب هایشان ، برای کودک استقلال ایجاد می کنید و لذت بردن از کتابخوانی را ترویج می کنید.

سخن آخر

در پایان به یاد داشته باشید که کودکان آنچه ما می گوییم انجام نمی دهند بلکه آنچه که ما عمل می کنیم را انجام می دهند پس اگر کودک کتابخوان می خواهید از خودتان شروع کنید و تلاش کنید تا کتاب خواندن به روتین زندگی شما تبدیل شود.

در نهایت با استفاده این 5 ترفند در زندگی روزمره شما یک کودک کتاب خوان تربیت می کنید. کودکی که از خواندن، دانستن، آموختن و ارتقای دانش لذت می برد و در آینده دید خیلی باز و آگاهانه ای نسبت به محیط اطراف خود خواهد داشت.

اگر این راهکارها توانست چراغی برای طی کردن این مسیر روشن کند، این مقاله را از طریق لینک های زیر برای دوستانتان بفرستید و نظرتان را برایمان در بخش کامنت ها بنویسید.

20 دیدگاه در “آموزش تربیت کودک کتابخوان + 5 ترفند طلایی

  1. محیا رجبی گفت:

    چه جالب بود امیدوارم بتونم با این روش ها دخترم رو کتاب خون کنم . مرسی که مطالب مفید قرار میدید💕

    1. شهره یوسفی گفت:

      خوشحالم که این مطلب مورد توجهتون قرار گرفته عزیزم.

      1. تینا ساداتی گفت:

        این مقاله رو چند روز پیش خوندم. از بعضی روش ها استفاده کردم خیلی عالی بود❤

        1. شهره یوسفی گفت:

          خوشحالم که براتون مفید بوده عزیزم.

  2. نازنین چنگیزی گفت:

    مقاله ی خیلی خوبی بود ولی متاسفانه‌پسر من همش کتاباش رو پاره میکنه نمیدونم چکار باید بکنم😔

    1. شهره یوسفی گفت:

      البته این مساله ی پاره کردن کتاب ها ارتباط زیادی به سن و سال بچه ها داره. به طور کلی برای کودکان بهتره که با کتاب های ضخیم یا پلاستیکی شروع کنیم که نگران پاره شدنشون نباشیم.

  3. فریبا سماوات گفت:

    چه روش های خوبی ،ممنون از سایت خوبتون .خانم یوسفی جان بیشتر از این مقاله ها بذارید لطفا🙏🏻

    1. شهره یوسفی گفت:

      من از شما سپاسگزارم که اینقدر به کتابخون بودن و کتابخون شدن بچه ها اهمیت می دین.

  4. پرستو سلیمانی گفت:

    واقعا مطالب مفیدی بود .اگر بچه ها هم عمل کنن بهش که خیلی خوب میشه.

    1. شهره یوسفی گفت:

      همراهی شما که باشه حتما بچه ها هم علاقه مند میشن.

  5. مهری دادرسان گفت:

    سلام خانم یوسفی عزیز من از مقالتون به خوبی استفاده کردم واقعا عالی بود. قرار شد چهارشنبه ها رو اختصاص بدیم به کتابخوانی بچه ها هم استقبالشون خوب بود ممنونم از شما

    1. شهره یوسفی گفت:

      سلام مهری جان. خوشحالم که این مطلب براتون مفید بوده و امیدوارم که برنامه ی کتابخوانی هفتگیتون پر از تجربه ی حال خوب و لذت بینهایت باشه.

  6. قنبری گفت:

    سلام مقال ی بسیار خوبی بود. خواستم بپرسم برای اموزش زبان انگلیسی از چه سنی بهتره شروع کنیم؟ و اینکه کتاب بهتره یا پک های اموزشی ممنون میشم پاسخ بدید

  7. آیدا ناصری گفت:

    مطلب خیلی خوبی بود. از نویسنده ممنونم. خیلی به دردم خورد

  8. عسکری نیا گفت:

    سلام عزیزم من‌یه دختر ۳ و نیم ساله دارم که جدیدا خیلی به کتاب علاقه نشون میده .‌میشه لطفا چندتا از بهترین کتاب های مجموعه اتون برای این سن رو معرفی کنید

    1. شهره یوسفی گفت:

      سلام روزتون بخیر باعث خوشحالیه که بچه ای به کتاب خوندن علاقه داشته باشه. مجموعه کتاب های بچه باهوش، کتاب های کشویی و کتاب های دالی بازی برای سنش مناسبند.

  9. نسرین عیوضی گفت:

    سلام عزیزم وقت بخیر میشه چندتا کتاب برای ۳ سال به بالا معرفی کنید تاحالا هیچ‌کتابی براش نگرفتم نمی دونم از چی شروع کنم

    1. شهره یوسفی گفت:

      سلام روزتون بخیر. از کتاب های مهارت های زندگی شروع کنید چون میتونن در طی داستان مطالب مفیدی هم به کودک بیاموزند

  10. نیوشا شاهچراغی گفت:

    سلام وقت بخیر کتاب در ارتبار با نظم و انظباط دارید؟

    1. شهره یوسفی گفت:

      سلام بله کتاب فرانگلین نامرتب است کتاب خوبیه در این زمینه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *