10 مورد از معایب تک فرزندی بر اساس روانشناسی
آیا میدانید امروزه بسیاری از خانوادهها ترجیح میدهند بهجای داشتن فرزندان زیاد به تک فرزندی فکر کنند؟
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
وقتی به گذشته نگاه میکنیم؛ پدر و مادرهایی را میبینیم که در خانههای کوچک خود چندین فرزند داشتند و در کنار بچههایشان روزگار خوبی را سپری میکردند و کودکان هم خواهر داشتند و هم برادر و همه باهم شاد و خوشحال بزرگ میشدند.
اما بهمرورزمان در حال حاضر شاهد آن هستیم که زوجها ترجیح میدهند در سالهای نخست زندگی خود یا بچه نداشته باشند یا اینکه فقط صاحب یک فرزند شوند. البته نمیتواند بهصورت کلی گفت که چرا اغلب والدین تمایل به داشتن یک فرزند دارند؛ شاید دلیل آن مسائل اقتصادی، مالی و معیشتی باشد یا ممکن است آنها از مسئولیتپذیری و بزرگ کردن چندین فرزند میترسند و …
بههرحال اگرچه برای پدر و مادرها بزرگ کردن یک فرزند امتیاز بالایی محسوب میشوند؛ چراکه آنها راحتتر میتوانند نیازها و خواستههای او را برآورده کنند و امکانات بیشتری را در اختیارش قرار دهند، اما اگر کلیتر نگاه کنیم کودکان تک فرزند بیشتر اوقات تنها هستند و کمتر از چند فرزندها لذت داشتن خواهر و برادر را میچشند.
بنابراین بهتر است والدین عزیز بدانند که تک فرزندی میتواند برای فرد مشکلات متعددی را به وجود آورد و مسلماً بر روی ابعاد مختلف زندگی او تأثیر خواهد گذاشت.
با این وجود درصورتیکه شما نیز جزء خانوادههایی هستید که تنها یک فرزند دارند و در زمینه تربیت او میخواهید بدانید کودکانی که خواهر و برادر ندارند ممکن است با چه مشکلاتی در زندگی روبهرو شوند، با ما تا پایان این پست همراه باشید تا به شما بگوییم برای کاهش آسیبهای نداشتن خواهر و برادر بهترین راهکار چیست؟
شما که صاحب یک فرزند هستید، چقدر در مورد معایب تک فرزندی میدانید؟
کودکانی که خواهر و برادر ندارند و تنها فرزند پدر و مادر خود هستند، ممکن است تحت تأثیر تک فرزندی دچار مشکلات رفتاری و اخلاقی شوند که در این خصوص میتوان به 10 مورد از معایب تک فرزندی اشاره نمود از جمله:
1. کودکان تک فرزند به دلیل نداشتن خواهر و برادر، روحیه رقابت طلبی که لازمه و اساس موفقیت فرد در زندگی است را ندارند و معمولاً این ویژگی به طور مطلوب در آنها شکل نمیگیرد.
2. باتوجهبه اینکه تک فرزندها نسبت به دیگر کودکان که دارای خواهر و برادر هستند، از طرف پدر و مادر خود معمولاً تحت توجه بیشتری قرار دارند، ممکن است به افرادی خودخواه تبدیل شوند که همه چیز را برای خود میخواهند.
3. اگرچه نمیتوان به طور حتم بیان نمود که کودکان تک فرزند نمیتواند رابطه درست و مناسبی با دیگران داشته باشند و در تعاملات اجتماعی ممکن است ضعیف به نظر برسند؛ اما معمولاً بچههایی که خواهر و برادر ندارند و تنها فرزند خانواده خود هستند، برای برقراری ارتباط با هم سن و سالهایشان دچار مشکل میشوند و نمیتوانند ارتباطی موفق و مؤثر با آنها داشته باشند. پیشنهاد می شود از انواع اسباب بازی چوبی بانک بازی دیدن فرمایید.
4. تک فرزندها به دلیل اینکه همواره مرکز توجه اطرافیان خود بهویژه والدینشان قرار دارند، در آینده برای رسیدن به موقعیتهای اجتماعی، شغلی، عشق و … معمولاً تلاش زیادی نمیکنند و ممکن است در زندگی شخصی خود با شکست و ناکامیهای زیادی روبهرو شوند که این آسیب میتواند تحت تأثیر تک فرزندی برای فرد به وجود آید.
5. کودکان تک فرزند به دلیل اینکه بیشتر وقت خود را در خانه و تنها سپری میکنند، میتوانند به افرادی لوس، مغرور و گوشهگیر تبدیل شوند.
6. بچههایی که تک فرزند هستند به دلیل اینکه خواهر و برادری ندارند که با آنها حس رقابت را تجربه کنند؛ معمولاً از حس بازی کردن یا دعوا کردن با کودکان دیگر بیبهره هستند و این مسأله باعث میشود که در محیط بیرون از خانه دوستان کمتری داشته باشند.
7. باتوجهبه اینکه تک فرزندها معمولاً نسبت به چند فرزندها از طرف والدینشان حمایت بیشتر را دریافت میکنند، این امر باعث میشود تا آنها در برابر مشکلات متعدد تحمل پایینی داشته باشند و نتوانند مفهوم صبر و حوصله را بهخوبی درک کنند. پیشنهاد می شود از انواع عروسک پولیشی بانک بازی دیدن فرمایید.
8. بچههایی که تنها فرزند خانواده هستند و خواهر و برادری ندارند، چون همیشه از پدر و مادر خود در تمام کارها و رفتارهایشان الگوبرداری و تقلید میکنند، معمولاً افرادی پرتوقع، کمالگرا و غیرقابلانعطاف هستند که فرصت کافی برای درک مفهوم همدلی کردن و از خود گذشتن بهخاطر دیگران را نداشتهاند.
9. باتوجهبه اینکه تک فرزندها زودتر از دیگر هم سن و سالهای خود که چند فرزند هستند، وارد دنیای بزرگسالی میشوند، اغلب اوقات نمیتوانند تجربه رفتارهایی را که گروه سنی آنها به طور طبیعی از خود نشان میدهند، تجربه کنند و معمولاً رفتارهایی که از آنها سر میزند، بسیار شبیه به رفتار بزرگترها است. پیشنهاد می شود درباره شب ادراری کودکان بخوانید.
10. کودکان تک فرزند به دلیل اینکه خواهر و برادری در زندگی شخصی خود نداشتهاند که حامی آنها باشد، از بزرگترین سرمایه حمایتی در روزهای سخت و دشوار آینده محروم و بیبهره هستند.
منزوی شدن، انزوا طلبی (شخصیت اسکیزوئید)، افسردگی، اضطراب و استرس، بلوغ جنسی زودرس و … از جمله مواردی هستند که کودک تحت تأثیر تک فرزندی ممکن است با آنها روبهرو و شود و این مسائل میتوانند بر روی زندگی آینده او اثرگذار باشند. پیشنهاد می شود با خرید بازی تقویت هوش به رشد مغزی کودکان خود کمک کنید.
برای کاهش آسیبهای نداشتن خواهر و بردار بهترین راهکار چیست؟
همانطور که بیان شد معایب خواهر و برادر نداشتن میتواند آسیبهایی را برای فرد به همراه داشته باشد که نتایج آن تا مدتها در دوران بزرگسالی هم بروز میکند، اما والدینی که صاحب یک فرزند هستند، میتوانند با بهکاربردن راهکارهای مؤثری، این مشکلات و معایب را برای کودک خود کاهش دهند. در ادامه برخی از این شیوههای تربیتی را که شما والدین عزیز میتوانید هنگام برخورد با کودک تک فرزند خود از آنها استفاده کنید، را بیان میکنیم که عبارتاند از:
برای کودک خود شرایطی را فراهم کنید تا بتواند با هم سن و سالهایش ارتباط برقرار کند و بیشتر در تعامل با آنها باشد. اگرچه مدرسه محل خوبی برای کودکان تک فرزند محسوب میشود تا هم در کنار بچههای دیگر تحصیل کند و هم با آنها مشغول بازی شود، اما شما هم سعی کنید فرصتهای مناسبی را برای او به وجود بیاورید تا او بتواند این مهارت برقراری ارتباط و تعاملات اجتماعی را یاد بگیرید؛ مثلاً بازی کردن با بچههای همسایه، دعوت از دوستان او به منزلتان و … پیشنهاد می شود درباره فواید اسباب بازی چوبی بخوانید.
در منزل فرزند خود را تشویق کنید تا بهراحتی احساساتش را بروز دهد و به او فرصت دهید تا اگر موضوعی باعث ناراحتیاش شده است، آن را با شما در میان بگذارد. سعی کنید به این مسأله توجه داشته باشید؛ چراکه در غیر این صورت کودک شما نمیتواند بهخوبی احساسات خود را ابراز نمایید و در این مورد ناتوان و ضعیف خواهد بود.
مسلماً در این زمینه برای اینکه فرزند شما کمتر دچار آسیبهای نداشتن خواهر و برادر شود، بهترین راهکار این است که هم رفتار درستی در برخورد با او داشته باشد و هم برای اینکه بتوانید به نحوه درستی فرزند خود را تربیت کنید، لازم است حتماً در کارگاههای فرزندپروری شرکت کنید و در خصوص کسب مهارتهای تربیت صحیح تک فرزندها با مشاوران خانواده در ارتباط باشید، بهخصوص روانشناسان کودک و نوجوان که در زمینه رفتار با بچههای تک فرزند تخصص و مهارت کافی دارند و میتوانند شما را برای روبهرو شدن با تربیت کودکان تک فرزند آماده نمایند و تا حدی از آسیبهای ناشی از معایب نداشتن خواهر و برادر بکاهند.
ازاینرو بهتر است شما والدین عزیز تک فرزند حتماً به مراکز روانشناسی و مشاورهای مراجعه نمایید تا بتوانید فرزند خود را بهدرستی تربیت کنید. پیشنهاد می شود از انواع بازی آموزشی مجموعه ما دیدن فرمایید.
کلام آخر
ما در این پست تحت عنوان “10 مورد از معایب تک فرزندی بر اساس روانشناسی” تلاش کردیم، به شما والدین عزیز که صاحب یک فرزند هستید یا اینکه میخواهید فقط یک فرزند داشته باشید، بیشتر در مورد آسیبهایی که معمولاً کودکان تک فرزند ممکن است با آنها مواجه شوند، بگوییم.
همانطور که بیان شد، دلایل مختلفی نظیر بالارفتن سن ازدواج و بچهدار شدن، شاغل بودن مادر، کوچک شدن محیط زندگی، ساعتهای کار طولانی و … باعث شده است تا بسیاری از زوجها ترجیح دهند که تنها یک فرزند داشته باشند. پیشنهاد می شود درباره روش صحیح تربیت فرزند بخوانید.
اگرچه طبق تحقیقات انجام شده در حوزه روانشناسی کودک، تک فرزندها معمولاً منظم و مرتب، باوجدان، وظیفهشناس و با اعتماد با نفس هستند و نسبت به کودکانی که خواهر و برادر دارند، از امکانات بیشتری در زندگی برخوردار بوده و توجه و حمایت پدر و مادرها از این فرزندان بیشتر است، اما والدینی که صاحب تک فرزند هستند باید با در نظر گرفتن مزایا و معایب تک فرزندی به این نکته هم توجه داشته باشند که تک فرزند بودن به خودی خود باعث به وجود آمدن مشکلات متعدد برای کودک نمیشود، بلکه این روش تربیتی پدر و مادر است که میتواند مشکلاتی را برای کودک به وجود آورد و زندگی آینده او را تحت تأثیر قرار دهد.
بنابراین بهترین راه این است که والدین آگاه که تنها یک فرزند دارند، حتماً با مشاوران تربیتی کودک و نوجوان در ارتباط باشند و از آنها کمک بگیرند تا فرزند آنها به دلیل نداشتن خواهر و برادر دچار آسیبهای تک فرزندی نشود. پیشنهاد می شود درباره سندرم تک فرزندی بخوانید.
و در انتها برایمان بنویسد شما بهعنوان پدر و مادری که یک فرزند دختر یا پسر دارید، چگونه با او برخورد میکنید تا در زندگی درگیر مشکلات مربوط به تک فرزند بودن نشود؟
سلام عزیزم من یه پسر 4 ساله دارم خواهرش تازه بدنیا اومده متاسفانه پسرم خیلی حسادت میکنه با اینکه هم من و هم همسرم به هردو توجه میکنیم اما این موضوع برامون مشکل ساز شده خواستم بدونم نیاز هست به روانشناس مراجعه کنیم ؟ یا اگر کتاب براش بگیریم کافیه؟
با خوندن کتابهایی که ارتباط فرزندان رو تقویت میکنند شروع کنید. مثل فرانکلین و خواهر کوچولویش و در نهایت با یک مشاور هم مشورت کنید.