کودک و خانواده

معرفی روش صحیح تربیت فرزند [مخصوص والدین ایرانی]

روش صحیح تربیت فرزند

آیا می‌دانید مهم‌ترین و سخت‌ترین نقش هر پدر و مادری برای داشتن کودکانی سالم و موفق، به‌کاربردن روش صحیح تربیت فرزند در زندگی است؟

امروزه هرکدام از والدین هدف خاصی را از تربیت کودک در ذهن می‌پرورانند؛ به‌عنوان‌مثال:

  • برخی از پدر و مادر‌ها دوست دارند کودکشان املاک آن‌ها باشد و مدام در حال سرمایه‌گذاری برای او هستند.
  • بعضی از والدین نیز فکر می‌کنند فرزندانشان، عروسک‌هایی هستند که همواره باید آن‌ها را رشد بدهند تا بزرگ شوند.
  • و دسته‌ای دیگر هم تصور می‌کنند که باید به‌جای بچه‌هایشان برای آن‌ها تصمیم بگیرند که چگونه کار‌هایشان را انجام دهند یا اینکه در آینده چه شغلی را انتخاب کنند و ...

این پدر و مادر‌ها معمولاً بر این باور هستند که منظور از تربیت کودک یعنی اینکه فرزندشان را به هر شکلی که دوست دارند و می‌خواهند، در بیاورند و آینده‌ای را که آن‌ها صلاح می‌داند، برای فرزند خود رقم بزنند، غافل از اینکه این روش تربیتی آن‌ها کاملاً اشتباه است؛ چراکه یکی از اصلی‌ترین روش‌های تربیت فرزند این است که برای شناسایی بهتر استعداد‌ها و تمایلات کودکان، حتماً والدین سعی کنند به درک درستی از شخصیت و خلق‌وخوی فرزندانشان برسند.

و لذا براین‌اساس می‌بینیم که روش‌های متفاوتی برای تربیت کودکان وجود دارد و بهتر است شما با آگاهی از آن‌ها فرزند خود را به بهترین شکل ممکن تربیت کنید.

باتوجه‌به اینکه روش صحیح تربیت فرزند برای والدین از اهمیت بالایی برخوردار است؛ لذا اگر شما پدر و مادر عزیز می‌خواهید با آگاهی و رعایت نکات فرزندپروری به تربیت فرزندان خود بپردازید، به شما پیشنهاد می‌کنیم تا پایان این پست همراه ما باشید تا به شما این روش‌ها را معرفی نماییم.

پرفروش ترین بازی های آموزشی

تربیت صحیح کودک

با 4 روش تربیتی فرزندان بیشتر آشنا شوید

مسلماً داشتن کودکانی سالم و موفق رابطه مستقیمی با نحوه برخورد و شیوه تعامل پدر و مادر با فرزندانشان دارد و باتوجه‌به اینکه خصوصیات و ویژگی‌های کودکان با هم فرق داشته و مطمئناً نمی‌توان دو کودک را پیدا کرد که از نظر اخلاقی و رفتاری کاملاً شبیه هم باشند؛ بنابراین برای همه خانواده‌ها هم نمی‌توان یک روش تربیتی مشخص را در نظر گرفت و این مسأله باعث شده است که روش‌های تربیتی متفاوتی وجود داشته باشد. پیشنهاد می شود از انواع بازی چوبی مجموعه بانک بازی دیدن فرمایید.

عوامل مختلفی در متفاوت بودن بچه‌ها با یکدیگر دخیل هستند از جمله شرایط زندگی، سطح تحصیلات پدر و مادر، فرهنگ خانوادگی، جامعه، جنسیت و … لذا براین‌اساس است که روان‌شناسان بیان می‌کنند: سبک‌های متفاوتی برای فرزندپروری وجود دارد و اغلب آن‌ها باتوجه‌به دو عامل محبت و کنترل پدر و مادر، روش‌های تربیتی کودکان را به چهار دسته زیر تقسیم‌بندی می‌کنند که عبارت‌اند از:

  1. روش تربیتی اول: محبت کم، کنترل زیاد
  2. روش تربیتی دوم: محبت کم، کنترل کم
  3. روش تربیتی سوم: محبت زیاد، کنترل کم
  4. روش تربیتی چهارم: محبت زیاد، کنترل زیاد

معرفی روش تربیتی اول (محبت کم و کنترل زیاد والدین)

بعضی از پدر و مادر‌ها فکر می‌کنند، بهترین روش تربیتی برای اینکه موفقیت فرزندانشان در آینده تضمین شود، این است که در مقابل آن‌ها برخورد سختگیرانه داشته باشند، اما گاهی اوقات این سخت‌گیری فراتر از حد خود اعمال شده و والدین فراموش می‌کنند که هر کودکی به طور طبیعی نیاز دارد آزادانه و با استقلال رفتار کند.

علاوه بر این سخت‌گیری بیش از حد باعث ازبین‌رفتن روح آزادی در کودکان می‌شود و این تفکر اشتباه را در آن‌ها به وجود می‌آورد که آزاد بودن و به‌صورت مستقل عمل‌کردن، رفتاری نامطلوب است؛ لذا بهتر است والدین به این نکته توجه داشته باشند که در دنیای پررقابت امروزی، اعتمادبه‌نفس کودکان فقط از طریق پشتیبانی و حمایت پدر و مادر از آن‌ها به دست می‌آید. پیشنهاد می شود درباره معایب موبایل برای کودکان بخوانید.

اما در شرایطی که پدر و مادر تنها تربیت صحیح کودک را سخت‌گیری و کنترل آن هم بدون عشق و محبت به او در نظر می‌گیرند، مسلماً فرزندان کم‌کم شخصیت فردی خود را از دست می‌دهند و دیگر نمی‌توانند در تصمیم‌گیری‌های مناسب زندگی‌شان موفق شوند و مدام شکست می‌خورند؛ چراکه والدینشان برای آن‌ها همیشه تصمیم می‌گرفتند.

در روان‌شناسی به این پدیده، فرزندپروری قدرت‌طلبانه می‌گویند؛ بنابراین کودکانی که دارای پدر و مادری قدرت‌طلب هستند:

  • نمی‌تواند استقلال لازم را به دست آورند.
  • در شرایط تصمیم‌گیری مضطرب و نگران می‌شوند.
  • تمایل پیدا می‌کنند در تمام فعالیت‌ها نقش دوم را بازی کنند.
  • این کودکان وقتی که بزرگ شوند، نمی‌تواند رهبری گروهی را برعهده بگیرند.
  • همیشه در تمام زمینه‌ها احساس زیردست بودن را نسبت به دیگران دارند.
  • و هرگز نمی‌توانند به اهداف موردنظر خود در زندگی برسند. پیشنهاد می شود جهت مشاهده و خرید انواع بازی فکری آموزشی کلیک کنید.

تربیت صحیح فرزند

معرفی روش تربیتی دوم (محبت کم و کنترل کم والدین)

بعضی از پدر و مادر‌ها نسبت به فرزندانشان هیچ‌گونه عشق و محبتی نشان نمی‌دهند و این رفتار باعث می‌شود زندگی برای کودکان بی‌ارزش شود؛ چراکه آن‌ها نمی‌توانند در خلأ عاطفی به‌درستی رشد پیدا کنند. رفتار اغلب کودکان هیجانی – احساسی است تا عقلانی – منطقی و مسلماً آنچه در رشد صحیح شخصیت هر فردی تأثیر بسیاری دارد، ترکیب هماهنگ این دو عامل است و این ترکیب وقتی به دست می‌آید که والدین بتوانند نسبت به فرزندانشان محبت و کنترل را باهم نشان دهند.

زمانی که پدر و مادر رفتار فرزندانشان را کنترل می‌کنند، آن‌ها نیز به این درک می‌رسند که کنترل و نظارت برای داشتن یک زندگی اجتماعی آرام و مناسب، کاملاً ضروری است و به همین ترتیب آن‌ها نیازمند محبت والدینشان نیز هستند؛ بنابراین میزان برابر کنترل و محبت در کنار هم نقش مهمی در تربیت صحیح فرزند از سوی پدر و مادر دارد.

عشق و محبت برای رشد سالم فرزندان امری ضروری است که در نبود آن، به‌تدریج شخصیت کودکان دچار اختلال می‌شود؛ بنابراین می‌توان گفت کودکانی که با فقر و محرومیت هیجانی – عاطفی از طرف والدینشان مواجه می‌شوند، نمی‌توانند در آینده زندگی شخصی خوبی داشته باشند، پس باید این هیجانات به‌درستی کنترل شوند و این نظارت والدین است که راهنمایی‌های لازم را در خصوص بیان احساسات و هیجانات در اختیار فرزندان قرار می‌دهد، لذا فرزند پروی بدون کنترل و محبت روش تربیتی مناسبی نیست و روان‌شناسان به آن فرزندپروری غافل و بی‌مبالات می‌گویند. جهت مشاهده و خرید بازی فکری لگو کلیک کنید.

روش تربیت فرزند

معرفی روش تربیتی سوم (محبت زیاد و کنترل کم والدین)

نوعی دیگری از فرزندپروری وجود دارد که در آن پدر و مادر بیش از اندازه به فرزند خود عشق و محبت می‌کنند، آن هم بدون داشتن کنترل‌های لازم. این والدین تحت‌تأثیر این مسأله هستند که چون روان‌شناسان معمولاً با تنبیه مخالف‌اند، آن‌ها نیز از به‌کاربردن هر نوع تنبیهی برای فرزندانشان خودداری می‌کنند. در واقع کودکان بر اساس رفتارشان به تنبیه تناسب نیاز دارند. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره علائم کمبود محبت کودکان را بخوانید.

تشویق و تنبیه تنها روشی است که باعث می‌شود کودک بین کار درست و نادرست فرق قائل شود. والدین از راه تشویق و تنبیه می‌توانند ارزش‌های فرهنگی را به‌درستی به فرزندانشان بیاموزند. اما به طور کلی این اشتباه است که بسیاری از والدین در تنبیه کردن رفتار‌های ناسازگاری از خود نشان می‌دهند؛ چراکه مطمئناً کودکی که در یک موقعیت خاص، برای کاری که انجام داده، توبیخ می‌شود و در موقعیت دیگری همان کارش نادیده گرفته می‌شود، نمی‌توانند به‌درستی مرز بین کار خوب و بد را تشخیص دهد.

بنابراین روش صحیح تربیت فرزند این است که در کنار پذیرش کودک و محبت به او، در برابر کار‌های نادرست نیز تنبیه وجود داشته باشد. بر این اساس کودک متوجه می‌شود که والدینش اگرچه بعضی از رفتار‌های او را تأیید نمی‌کنند و قبول ندارند، اما به‌دلیل کار‌های خوبش او را دوست دارند. بهتر است به یاد داشته باشید که در این روش تربیتی کودک لوس بار می‌آید و الگو‌های ضداجتماعی از خود نشان می‌دهد. پیشنهاد می شود از انواع بازی ساختنی مجموعه ما دیدن فرمایید.

معرفی روش تربیتی چهارم (محبت زیاد و کنترل زیاد والدین)

تا اینجا متوجه شدید که در تربیت صحیح کودک لازم است پدر و مادر در کنار کنترل مناسب به فرزندانشان هم محبت کافی داشته باشند. والدینی که برای فرزند خود به‌عنوان یک انسان ازیک‌طرف و رفتار‌های کودکانه او از سمت دیگر تفاوت قائل می‌شوند و کودک را به‌خاطر رفتار‌های خوب تشویق و به دلیل اعمال نامناسب تنبیه می‌کنند، در ارتباط با فرزندانشان رفتار سازگاری را از خود نشان می‌دهند.

والدینی که این روش تربیتی را اجرا می‌کنند، در یک روز به‌خاطر رفتار زشت کودک او را تنبیه و در روز دیگر به دلیل همین رفتار فرزندشان را تشویق نمی‌کنند و منجر به سردرگمی او نمی‌شوند، چراکه آن‌ها معتقدند کودکان نیز مثل ما رفتار‌های سازگار را به‌راحتی از رفتار‌های نامتعادل تشخیص می‌دهند؛ بنابراین زمانی که کودک برای رفتارش تنبیه می‌شود، درک می‌کند که پدر و مادر هنوز به او به‌عنوان یک فرد عشق میورزند.

لذا زمانی که کودک متوجه شود والدینش او را از خود رانده‌اند، احساس تنهایی خواهد کرد. این امر می‌تواند باعث کاهش اعتمادبه‌نفس کودک شود و به افسردگی، پرخاشگری و … بینجامد. روان‌شناسان فرزندپروری روش چهارم را موثق می‌نامند.

بر اساس این 4 روش تربیتی متوجه می‌شویم که پدر و مادر‌ها باتوجه‌به نحوه برخورد با فرزندانشان به‌صورت زیر دسته‌بندی می‌شوند:

  • والدین مستبد:

در روش تربیتی اول به دلیل اینکه والدین از فرزندانشان انتظارات زیادی برای اطاعت کردن دارند و با آن‌ها ارتباط کلامی برقرار نمی‌کنند، بچه‌ها افرادی وابسته، منفعل و با اطمینان ضعیف به خود رشد می‌کنند. درباره دروغگویی کودکان بخوانید.

  • والدین بی‌تفاوت:

در روش تربیتی دوم به‌خاطر اینکه والدین وقت کافی برای فرزندانشان ندارند و از شرایط آن‌ها غافل هستند، کودکانشان در آینده دچار رفتار‌های بزهکارانه و انحرافات اخلاقی می‌شوند.  پیشنهاد می شود از انواع اسباب بازی ورزشی بانک بازی دیدن فرمایید.

تربیت درست فرزند

  • والدین آسان‌گیر:

در روش تربیتی سوم به دلیل اینکه والدین فرزندانشان را آزاد می‌گذارند و بی‌قیدوشرط خواسته‌های آن‌ها را برآورده می‌کنند، این کودکان افرادی ناپخته، بدون احساس مسئولیت، نداشتن قدرت مدیریت و رهبری بار می‌آیند.

  • والدین بااقتدار:

در روش چهارم باتوجه‌به اینکه پدر و مادر انتظاراتی متناسب با توانایی‌های فرزند خود دارند، به استقلال او بها می‌دهند، بامحبت با او رفتار می‌کنند و به او عشق میورزند، فرزندانشان افرادی باکفایت، مسئول، اعتمادبه‌نفس بالا، سازگار، خلاق، مشتاق به فراگیری خواهند شد که در تحصیل و مهارت‌های مطلوب اجتماعی بسیار موفق هستند. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره سندرم تک فرزندی را بخوانید.

تربیت فرزند

کلام آخر

ما در این پست تحت عنوان “معرفی روش صحیح تربیت فرزند” تلاش کردیم تا به شما والدین ایرانی بگوییم که چقدر نحوه برخورد و نوع رفتار و گفتارتان با فرزندانتان در تربیت و پرورش آن‌ها تأثیرگذار است.

در زمینه تربیت صحیح فرزند لازم است والدین حتماً به سه محور اصلی فرزندپروری یعنی محبت، پند و اندرز و عمل توجه داشته باشند و همواره در این صدد باشند که در برخورد با رفتار‌های مختلف فرزندانشان این سه اصل را در نظر بگیرند و همان‌طور که اعمال خوب آن‌ها را تشویق می‌کنند، در برابر رفتار‌های نامناسب کودکانشان ابتدا آن‌ها را اصلاح کرده و در صورت لزوم متناسب با سن و نوع رفتار زشت فرزندانشان برای آن‌ها تنبیه مناسبی در نظر بگیرند و در این راستا بهتر است پدر و مادر هر دو یک روش تربیتی را به کار بگیرند تا کودک دچار سردرگمی نشود. پیشنهاد می شود درباره وسایل گریم کودک بخوانید.

و در انتها برایمان بنویسید شما برای تربیت فرزند دختر یا پسر خود از کدام شیوه تربیتی صحیح استفاده می‌کنید؟

2 دیدگاه در “معرفی روش صحیح تربیت فرزند [مخصوص والدین ایرانی]

  1. فریدونی گفت:

    جقدر این مقاله عالی بود . واقعا سایتتون همه چی تمومه 😃

    1. شهره یوسفی گفت:

      نظر لطفتونه. ممنون از همراهیتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *