آنچه در این مطلب خواهید خواند:
شما بهعنوان پدر و مادر چقدر درباره انواع ترس در کودکان میدانید؟
شاید شما هم تجربه این مسأله را داشته باشید که سرگرم انجام کارهای روزانه بودید که ناگهان فرزندتان باعجله به سمتتان آمده و با گریه و نگرانی به شما میگوید: "مامان از بازیکردن توی اتاقم میترسم، چون توی کمد لباسم کسی هستش که همش منو نگاه میکنه و میخواد منو بترسونه یا اینکه من میترسم توی اتاقم تنها بخوابم، چون زیر تختم یه هیولا وجود داره و ... "
بله همانطور که بیان شد یکی از مشکلات فکری و شاید رفتارهای استرسی کودکان، در نتیجه ترسهایی که با آنها مواجه میشوند و در این لحظات است که احساس امنیت خود را از دست میدهند. در واقع ترس در کودکان از جمله هیجانات طبیعی بوده که از همان زمان تولد در آنها دیده میشود و این احساس درونی ناخوشایند اغلب در مقابله با موقعیتهای خطرناک یا هنگامی که از چیزی یا کسی احساس خطر میکند، به وجود میآید و میتواند در درازمدت اثرات نامطلوبی در زندگی شخصی او ایجاد کند.
اما هنگامی که برای کودک این مسأله پیش میآید، لازم است پدر و مادر راههای مقابله با ترس در کودکان را بشناسند و با رفتارهای درست تلاش کنند از ترسیدن فرزندانشان جلوگیری نمایند؛ چراکه کودک با احساس ترس از همه اتفاقات به دنیا نمیآید، بلکه آن را از اطرافیان خود میآموزد.
در چنین شرایطی پدر و مادرها برای اینکه بتوانند ترس را در وجود فرزندشان کنترل و مهار کنند، بهتر است در مورد این مسأله بیشتر بدانند تا از مشکلات متعددی که ممکن در آینده برای او به وجود بیاید، جلوگیری نمایند.
برایناساس اگر فرزند دختر یا پسر شما به طور مداوم دچار ترسهای زیادی میشود و میخواهید این مشکل او را برطرف نمایید، با ما در این پست همراه باشید تا شما را با انواع ترس در کودکان آشنا کنیم و بگوییم چه روشهایی برای درمان ترس در کودکان وجود دارد؟
آیا میدانید انواع ترس در کودکان شامل کدام موارد میشود؟
کودکان در سنین مختلف ممکن است با ترسهای گوناگونی روبهرو شوند که این موضوع اثر نامطلوبی بر روی حالات روحی و بهخصوص اعتمادبهنفس آنها میگذارد؛ بنابراین بهتر است پدر و مادرها انواع این ترسها را در فرزندانشان بشناسند و راه مقابله با آنها را بیاموزند.
دراینخصوص برای آگاهی شما والدین عزیز به معرفی 13 نوع ترس در کودکان میپردازیم که شامل موارد زیر هستند:
1. ترس از صداهای بلند: در سنین نوزادی یعنی از زمان تولد تا 12 ماهگی معمولاً ترس از صداهای بلند، تحریکات شدید ناگهانی، قرارگرفتن یک جسم بزرگ بهصورت ناگهانی در مقابل چشم نوزاد از جمله ترسهای رایج محسوب میشود؛ چراکه نوزادان نسبت به محرکهای اطراف خود مثل نور و صدا واکنش زیادی نشان میدهند و در اغلب موارد این محرکها باعث ایجاد ترس در آنها میشود. البته بهتر است بدانید که باتوجهبه سرعت بالای روند رشد و تکامل مغزی نوزاد و همزمان با بزرگتر شدنش، او کمتر به این محرکها واکنش نشان میدهد و این ترسها کمکم کاهش مییابد. پیشنهاد می شود از انواع بازی چوبی مجموعه بانک بازی دیدن فرمایید.
2. ترس از غریبهها: همه نوزادان از شش ماهگی به بعد چهره والدین و خواهر و برادر خود را از چهره غریبهها تشخیص میدهند و آنها را بهخوبی میشناسند. در معرفی انواع ترس در کودکان معمولاً ترس از غریبهها با اضطراب جدایی بین 6 تا 8 ماهگی به بعد در کودکان زیر 2 سال خود را بهخوبی نشان میدهد. این نوع ترس میتواند برای نوزادان بسیار مفید باشد؛ چراکه ترس از غریبهها باعث میشود تا نوزادان با سینهخیز کردن یا راهرفتن از پدر و مادر خود دور نشوند. این نوع ترس تا دوسالگی در کودکان وجود خواهد داشت.
3. ترس جداشدن از پدر و مادر: کودکان نوپا یعنی سنین یک تا 5 سالگی کاملاً اعضای خانواده و محیط زندگی خود را میشناسند و به همین دلیل اصلاً دوست ندارند از آنها بهخصوص والدینشان جدا شوند؛ بنابراین ترس جداشدن از پدر و مادر در این محدوده سنی بسیار رایج بوده و این امر باعث میشود تا کودکان نوپا در بیشتر مواقع از تنها خوابیدن یا رفتن به مهدکودک امتناع کنند. جهت مشاهده و خرید انواع بازی فکری آموزشی کلیک کنید.
4. ترس از حشرات و حیوانات: به دلیل اینکه دختربچهها و پسربچهها از زندگی، شکل ظاهری، نحوه تغذیه و حرکات حشرات و حیوانات شناخت کافی ندارند، از آنها میترسند. این نوع ترس معمولاً در سن 2 تا 4 سالگی در کودکان زیاد بوده و پدر و مادرها میتوانند در چنین شرایطی برای برطرفکردن این ترس، فرزند خود را بیشتر با حشرات و حیوانات و زندگی آنها آشنا کنند.
5. ترس از تاریکی: در میان انواع مختلف ترسهایی که کودکان با آنها روبهرو میشوند، معمولاً ترس از تاریکی بسیار شایع است و هنگامی که چراغ اتاق آنها را خاموش میکنید، دچار این مشکل میشوند؛ چراکه کودکان در این شرایط به دلیل اینکه نمیتوانند بهدرستی همه چیز را ببینند، احساس خطر میکنند و علت این احساس ناشناخته بودن محیط اطراف در تاریکی است. پیشنهاد می شود درباره درمان ترس از تاریکی کودکان بخوانید.
6. ترس از تخیلات: در سن 4 تا 6 سالگی معمولاً کودکان از تصورات خود میترسند؛ چراکه آنها در این سن قادر نیستند بهدرستی واقعیت را از تخیل تشخیص دهند. آنها فکر میکنند هیولاها و موجودات خیالی عجیبوغریب واقعی هستند و به همین خاطر از آنها میترسند. از نظر کودکان زیر تختخوابشان هیولاهای ترسناکی وجود دارد که میخواهند به آنها آسیب بزنند. اما پدر و مادرها میتوانند این نوع ترس فرزندان خود را مهار کنند. چگونه؟ سعی کنید به همراه فرزندتان تمام مکانهایی را که میگوید در آنجا هیولاها وجود دارند، بگردید و آنها را به او نشان دهید. سپس برای کاهش ترس او یک کاغذ بردارید و بر روی آن بنویسید: وجود موجودات عجیبوغریب ممنوع یا اینکه یک باطری آب را به کودک خود بدهید و از او بخواهید در هنگام ترس بلافاصله آب به داخل اتاق اسپری کند تا هیولاها از اتاقش بیرون بروند. جهت مشاهده و خرید بازی فکری لگو کلیک کنید.
7. ترس از شرایط آبوهوایی: ترس از صداهای بلند بیرون از خانه نظیر صدای رعدوبرق، صدای زوزه کشیدن باد نیز از دیگر انواع ترس در کودکان است که آنها را دچار استرس و نگرانی میکند. در چنین شرایطی والدین میتوانند برای برطرفکردن این نوع ترس، فرزند خود را با شرایط مختلف آبوهوایی آشنا نمایند یا اینکه جدولی درست کنند و همراه فرزندشان در طول هفته برای روزهای مختلف شرایط آبوهوایی را بنویسند تا او دیگر از این وضعیت نگران نشوند و نترسد. درباره دروغگویی کودکان بخوانید.
8. ترس از عصبانیت معلم در مدرسه: کودکان در سن 7 سالگی که تازه به مدرسه میروند، دچار این ترس میشوند که بهخاطر بلد نبودن درس، معلم آنها را دعوا و تنبیه کند؛ چراکه مدرسه برای کودکان یک تجربه جدید است و با قوانین مدرسه آشنایی ندارند. شما میتوانید برای کاهش این ترس، بیشتر از محیط مدرسه با فرزندتان صحبت کنید. پیشنهاد می شود از انواع بازی ساختنی مجموعه ما دیدن فرمایید.
9. ترس از خوابهای بد: یکی دیگر از ترسهایی که اغلب کودکان ممکن است با آن مواجه شوند، دیدن خوابهای بد است، اما به دلیل اینکه آنها نمیتوانند بهدرستی ترس خود را در این مواقع با کلمات بیان کنند، معمولاً رفتارهایی مثل گریه کردن، جیغ و فریاد کشیدن از خود نشان میدهند یا میگویند “مامان میترسم بخوابم”. در این لحظه بهترین کار این است که پدر و مادر برای آرامکردن فرزندشان، مدتی در کنارش بمانند، پتوی موردعلاقه او را رویش بیندازند یا عروسکی را کنارش قرار دهند تا او بخوابد. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره علائم کمبود محبت کودکان را بخوانید.
10. ترس از حمام و سرویس بهداشتی: کودکان نوپا که بهتازگی رفتن به سرویس بهداشتی را یاد گرفتهاند، اغلب دچار این ترس میشوند و از حمام و سرویس بهداشتی میترسند. برای آنها صدای بلند سیفون و پایین رفتن آب در سنگ دستشویی یا ریخت قطرات آب از دوش حمام ترسناک است.
11. ترس از ماسک و لباسهای عروسکی: یکی دیگر از ترسهایی که ممکن است در کودکان وجود داشته باشد، البته در سنین پایینتر، ترس از ماسک و لباسهای عروسکی است و چون آنها از قوه تخیل بسیار قوی برخوردار هستند و نمیتوانند مرز بین خیال و واقعیت را تشخیص بدهند، دچار این ترس میشوند؛ چراکه لباسهای بزرگ حیواناتی نظیر ببر، دایناسور و ماسک حیوانات مختلف برای آنها ترسناک است. والدین برای غلبه بر این ترس در فرزندانشان میتوانند هنگام بازیکردن با آنها از لباسها و ماسکهای گوناگون استفاده نمایند. پیشنهاد می شود از انواع اسباب بازی ورزشی بانک بازی دیدن فرمایید.
12. ترس از تنهایی: معمولاً کودکان از اینکه تنها در اتاق خود بمانند، میترسند و از والدینشان میخواهند هنگام بازیکردن در کنارشان باشند. در معرفی انواع ترس در کودکان اغلب اوقات ترس از تنهایی بسیار متداول بوده و بهتر است پدر و مادرها برای برطرفکردن این نوع ترس، زمانی که فرزندشان در حال بازیکردن است، در اتاقش جایی دورتر از او بنشینند و بعد از مدتی به اتاق دیگری بروند که کودک آنها را ببیند و صدایشان را بشنود. تا مدتی به همین روش اقدام کنند تا کودک کمکم به نبود آنها عادت کنند. بهمرور او را در اتاقش کاملاً تنها بگذارید تا ترس از تنهایی در کودکتان از بین برود. پیشنهاد می شود درباره مزیت اسباب بازی چوبی بخوانید.
13. ترس از دکتر و دندانپزشک: رفتن به مطب پزشک موقع مریض شدن بچهها یا مراجعه به دندانپزشک برای درستکردن دندانهای خراب از جمله شایعترین ترسهایی است که در کودکان وجود دارد و بهمحض ورود به این محیطها، آنها دچار ترس و وحشت میشوند. بهتر است والدین برای غلبه بر این ترس در کودکان بیشتر در مورد پزشکی و دندانپزشکی برای فرزندانشان صحبت کنند یا اینکه هنگام رفتن به مطب پزشک، کتاب داستانی به همراه داشته باشند تا این نگرانی در کودکان کمتر شود. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره سندرم تک فرزندی را بخوانید.
کلام آخر
ما در این پست تحت عنوان “0 تا 100 انواع ترس در کودکان | معرفی 13 نوع ترس در کودکان” تلاش کردیم تا به شما والدین عزیز در مورد رایجترین ترسهایی که ممکن است فرزندانتان با آن روبهرو شوند، بگوییم.
همانطور که بیان کردیم ترس در کودکان نوعی اختلال فکری است و به دلایل مختلفی به وجود میآید؛ بنابراین بهتر است پدر و مادرها هنگامی که فرزندشان دچار ترس میشود، به دنبال ریشه و دلیل انواع ترس در کودکان بگردند و سپس با استفاده از روشهای مؤثر مقابله با ترس در کودکان این نگرانی را در آنها از بین ببرند. اما درصورتیکه شما والدین عزیز با بهکاربردن روشهای پیشگیری و کاهش ترس در کودکان نتوانستید این مشکل را برطرف کنید، حتماً به یک مرکز مشاوره خانواده برای بررسی علت ترس فرزندتان مراجعه نمایید.
و در انتها برایمان بنویسید که فرزند دختر یا پسر شما با چه ترسهایی روبهرو میشود و شما بهعنوان پدر و مادر در این شرایط چهکارهایی را انجام میدهید؟ پیشنهاد می شود درباره روش صحیح تربیت فرزند بخوانید.
دختر من خیلی از صدای رعد و برق و بارون میترسید وقتی براش کتاب هایی در این زمینه گرفتم و بارها توضیح دادم کم کم ترسش ریخت پدر و مادرها اینجور مواقع باید خیلی با حوصله بچه هارو همراهی کنن . ممنونم از مطالب خوبی که داخل سایتتون میذارید .