کودک و خانواده

تاثیر دعوای والدین بر کودکان | دعوای والدین چقدر مخرب است؟

تاثیر دعوای والدین

تاثیر دعوای والدین بر روی کودکان

آیا شما درباره تاثیر دعوای والدین بر روی کودکان اطلاعات کافی دارید؟ همواره دنیای کودکان پر از شادی و نشاط است؛ چراکه آنها خانواده خود را در یک وضعیت خوب تصور می‌کنند که در آن پدر و مادر با هم رفتار خوبی دارند و از اینکه در کنار هم زندگی می‌کنند، لذت می‌برند.

اگرچه ممکن است گاهی اوقات اختلافاتی بین والدین به وجود بیاید که منجر به دعوا و مشاجره شود، اما در این لحظات است که ما پدر و مادرها باید بیشتر حواسمان به کودکانمان باشد.

این اختلاف نظرها و دعواها بعد مدتی از بین می‌رود و دوباره صلح و صفا بین والدین برقرار می‌شود و به اصلاح باهم آشتی می‌کنند؛ اما غافل از این که در آن لحظات تلخ بر کودکانشان چه گذشته است؟

پدر و مادر آگاه هرچه قدر هم که باهم اختلاف نظر داشته باشند، نباید هیچ وقت پیش چشمان کودکانشان باهم دعوا کنند؛ چراکه تأثیر دعوای والدین بر کودکان آن‌قدر زیاد است که گاه آنها احساس می‌کنند منبع امنیتشان به خطر افتاده، دچار استرس، نگرانی و ناامنی می‌شوند و به‌مرورزمان ممکن است در آینده به فردی خشن، با اعتماد به نفس پایین که هیچ مهارت عاطفی و اجتماعی ندارد، تبدیل شوند.

بر این اساس، اگر شما هم جزو آن دسته از پدر و مادرهای آگاه هستید که می‌خواهند بدانند دعوای والدین چه تأثیراتی بر روی جسم و روح کودکان می‌گذارد، می‌توانید با ما تا پایان این پست همراه باشید، تا در مورد این موضوع بیشتر برایتان بگوییم.

کودکان هنگامی که والدینشان باهم دعوا می‌کنند، معمولاً چه واکنش‌هایی را از خود نشان می‌دهند؟

هنگامی که پدر و مادرها در مقابل کودکانشان با هم به مشاجره و دعوا می‌پردازند؛ فرزندان آنها ممکن است رفتارها و واکنش‌های زیر را از خود نشان دهند:

  • کودکان در چنین شرایطی احساس ناامنی می‌کنند، می‌ترسند و دچار استرس و اضطراب می‌شوند.
  • گاهی اوقات به دلیل اینکه نمی‌دانند در این لحظات باید چه کاری انجام دهند، سکوت می‌کنند، آرام می‌شوند، کلافه و سردرگم شده و به گوشه از اتاق پناه می‌برند.
  • کودکان معمولاً رفتار پدر و مادر خود را در حین بازی، در مدرسه و در ارتباط با خواهر و برادر خود تقلید می‌کنند، لذا ممکن است با دیدن مشاجره بین آنها، تحت تأثیر دعوای والدین قرار گرفته و رفتار آنها را تقلید کرده و به قلدری و زورگویی بپردازند.
  • آنها تحت این شرایط، رفتارهای ضد اجتماعی از خود بروز می‌دهند و سعی می‌کنند مدام با هم سن و سال‌های خود دعوا کنند.
  • گروهی دیگر از کودکان با قرار گرفتن در چنین شرایطی ممکن است از لحاظ جسمی به خود آسیب وارد کنند یا حتی با موجودات اطراف خود مثلاً حیوانات خانگی رفتار بی‌رحمانه‌ای داشته باشند و به آنها صدمه بزنند.
  • برخی دیگر خود را مقصر اصلی دعوای والدینشان می‌دانند و خود را سرزنش می‌کنند.
  • اگر کودک نوپا باشد، در این زمان از شدت ترس شروع به گریه می‌کند.
  • اما کودکان بزرگ‌تر احتمالاً به فرار از خانه فکر می‌کنند یا اینکه در مدرسه بمانند و به جایی به جز منزل بروند. پیشنهاد می شود از انواع بازی آموزشی مجموعه ما دیدن فرمایید.

 تاثیر دعوای والدین بر سلامت روان کودک

اثرات دعوای والدین بر کودکان چیست؟

اگر والدین متوجه این موضوع باشند که رفتار خوب یا بد آنها می‌تواند چه اثراتی بر روی کودکانشان بگذارد، حتی در شرایطی که ممکن است باهم دچار اختلاف نظر شوند، می‌توانند به دور از بحث و مشاجره به فکر راه حل باشند تا اینکه در مقابل چشم کودکانشان باهم دعوا کنند؛ چراکه دعوای پدر و مادر اثرات نامناسبی را بر روی روح و روان بچه‌ها می‌گذارد از جمله:

1. کودکان دچار اضطراب عاطفی می‌شوند.

یکی از اثرات منفی دعوای والدین این است که کودکان احساس ناامنی شدید می‌کنند، مضطرب می‌شوند و این فشارهای روحی و روانی، کم‌کم آنها را در آینده با مشکلات متعددی چون استرس‌های زیاد و افسردگی روبه‌رو می‌کند. پیشنهاد می شود مقاله اوریگامی چیست را بخوانید.

2. کودکان دچار حس بی اعتمادی در روابطشان می‌شوند.

بچه‌هایی که به طور مداوم در معرض دعوای پدر و مادر خود قرار می‌گیرند، ممکن است دچار این احساس شوند که شاید مقصر اصلی این بحث و مشاجره آنها هستند و خود را متهم می‌دانند. تأثیر دعوای والدین بر سلامت روان کودک به حدی زیاد است که باعث می‌شود به‌مرورزمان روابط بین او و والدینش تخریب شود و شکافی بین آنها به وجود بیاید که کودک خیلی از مشکلاتی را که برایش پیش می‌آید از پدر و مادر خود پنهان کند.

همچنین در کودکان بزرگ‌تر این حس بی اعتمادی باعث می‌شود که آنها نسبت به ازدواج و روابط بین زن و مرد دچار باورهای غلط شوند و در آینده از لحاظ عاطفی با همسر خود رفتار مطلوبی نداشته باشند. پیشنهاد می شود از انواع بازی رومیزی ما دیدن فرمایید.

تأثیر دعوای پدر و مادر بر روی فرزندان

3. کودکان دچار اختلال در عملکرد تحصیلی می‌شوند.

یکی دیگر از موارد تأثیر دعوای پدر و مادر بر روی فرزندان این است که ذهن آنها درگیر فضاهای پرتنش خانه قرار گرفته و این شرایط ناسالم می‌تواند منجر به این شود که کودکان نتوانند در مدرسه هنگام تدریس معلم، بر روی درس و تکالیف خود تمرکز کافی داشته باشند.

علاوه بر این، استرس عاطفی ناشی از دعوای والدین بر روی سیستم ایمنی بدن کودکان اثر گذاشته و به‌مرورزمان آنها دچار مشکلاتی نظیر آلرژی‌های مداوم، انواع عفونت‌ها و … می‌شوند که همه این موارد بر روی هم باعث افت تحصیلی کودک می‌شود. پیشنهاد می شود درباره اکشن فیگور چیست بخوانید.

4. کودکان دچار مشکلات جسمی می‌شوند.

از دیگر اثرات دعوای والدین بر کودکان این است که آنها را با مشکلات متعدد جسمی نظیر بی خوابی، درد معده، سردردهای طولانی مدت و … روبه‌رو می‌کند. همچنین به دلیل اینکه کودکان رفتارهای پرخاشگرایانه والدین خود را در چنین شرایطی، معمولاً الگوبرداری می‌کنند، کم‌کم به افرادی پرخاشگر تبدیل شده و یاد می‌گیرند که در صورت بروز هرگونه مشکلی، به جای حل مسئله شروع به داد و بی داد نمایند.

5. کودکان فحاشی و بددهنی را می‌آموزند.

با توجه به اینکه در زمان دعوا ممکن است پدر و مادر از الفاظ ناخوشایندی استفاده کنند که باعث توهین به یکدیگر شود، این رفتار بر روی کودکان اثر گذاشته و علاوه بر این که منجر به تخریب تصورات خوب آنها از والدینشان می‌شود، به‌مرورزمان بچه‌ها یاد می‌گیرند که این کلمات نادرست را هنگام بازی با هم‌سن و سال‌هایشان یا در ارتباط با خواهر و برادر و اطرافیانشان تکرار کنند؛

بنابراین می‌توان گفت اینکه کودک یاد می‌گیرد فحاش و بد زبان باشد، نتیجه تأثیر دعوای والدین است که بر روی رفتار او اثر داشته و او را به فردی بدرفتار تبدیل کرده است. پیشنهاد می شود از انواع بازی چوبی مجموعه بانک بازی دیدن فرمایید.

اثرات دعوای والدین بر کودکان

چه کار کنیم که اختلاف ما و همسرمان بر روی فرزندانمان اثر منفی نگذارد؟

برای اینکه بتوانید از بروز مشکلات بیان شده در این پست بر روی کودکانتان پیشگیری نمایید، در صورتی که با همسرتان به مشکل برخوردید، حتماً این توصیه‌های کاربردی را به خاطر بسپارید:

  • هنگام بحث و مشاجره هرگز به یکدیگر القاب و الفاظ زشت و ناخوشایند نسبت ندهید و به زبان و لحنی که با آن صحبت می‌کنید، توجه داشته باشید.
  • به هیچ عنوان در مقابل کودکان به یکدیگر توهین نکنید و سعی کنید در هر شرایطی که در آن قرار دارید، در برابر فرزندانتان به هم احترام بگذارید.
  • هنگام دعوا کودکانتان را وارد بحث نکنید؛ چراکه کش‌مکش کودک در دعوای بین والدین باعث می‌شود استرس این رفتار صدمات روحی و جسمی را برای او به همراه داشته باشد.
  • سعی کنید درباره اختلاف نظرتان با کودکان صحبت کنید.
  • شرایطی را به وجود نیاورید که کودک از آن سوء استفاده کند. پیشنهاد می شود جهت خرید عروسک کلیک کنید.

کلام آخر

ما در این پست تحت عنوان “تأثیر دعوای والدین بر کودکان” تلاش کردیم این واقعیت را برای شما عزیزان بازگو کنیم که بحث و مشاجره بین شما و همسرتان به شدت می‌تواند بر روح و روان کودکانتان اثر بگذارد و باعث تخریب شخصیت سالم آنها شود.

بنابراین بهتر است اگر زمانی با همسرتان به مشکل برخوردید و احساس کردید که بحث و مشاجره بین شما در حال بالا گرفتن است، برای اصلاح روابط خود با همسرتان حتماً با یک مرکز مشاوره در ارتباط باشید و از مشاوران خانواده کمک بگیرید و از هرگونه دعوا در بین چشمان کودکانتان پرهیز کنید.

و در انتها شما با استفاده از چه روش‌هایی تلاش می‌کنید، از اثرات مخرب دعوای خود و همسرتان بر روی کودکانتان پیشگیری نمایید؟ پیشنهاد می شود درباره انواع ترس در کودکان بخوانید.

2 دیدگاه در “تاثیر دعوای والدین بر کودکان | دعوای والدین چقدر مخرب است؟

  1. راحله اردستانی گفت:

    مقالات سایتتون خیلی ارزشمند و پر از نکات جالب توجه هست . بسیار سپاسگذارم

    1. شهره یوسفی گفت:

      خوشحالم که براتون مفید بوده عزیزم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *