علت زیاد گریه کردن کودک چیست + 8 روش درمان

اگرچه گریه کردن کودکان یک رفتار کاملاً طبیعی و سالم است که زیربنای زیستی و اجتماعی دارد و اغلب بهمنظور تخلیه استرس و انرژی احساسی در بچهها صورت میگیرد، اما گاهی اوقات والدین دقیقاً نمیدانند چرا فرزندشان گریه میکند و به دنبال علت زیاد گریه کردن کودک میگردند و راههای مختلف را امتحان میکنند تا بتوانند او را آرام کنند.
کودکان در سنین مختلف به دلایل متعددی گریه میکنند؛ مثلاً گریههای نوزاد تا قبل از 6 ماهگی علل فیزیولوژیکی دارد و این واکنش بهخاطر رفلاکس معده، کولیک، گوش درد و ... صورت میگیرد که میتوان با مصرف داروی مناسب باتوجه به توصیه پزشک آن را کاهش داد.
از 6 ماهگی به بعد هم ممکن است کودکان به دلیل دندان درآوردن گریه کنند که شما مادران عزیز میتوانید با استفاده از ژلهای مخصوص یا در مواد شدیدتر با مصرف مسکن، البته با تجویز متخصص کودکان میزان گریه آنها را کم کنید.
با این وجود اگر فرزند شما هم بهصورت مداوم و بدون دلیل گریه میکند و این رفتار او شما را کلافه و سردرگم کرده است و میخواهید بدانید، چرا کودکان گریه میکنند، با ما تا پایان این پست همراه باشید تا به شما بگوییم علت زیاد گریه کردن کودک بهخاطر چیست و چه روشهای درمانی برای برطرف کردن این مشکل وجود دارد؟
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
چرا کودکان در سنین مختلف گریه میکنند؟
دلایل متعددی برای گریه کردن کودکان وجود دارد، اما لازم است والدین به این مسأله توجه داشته باشند که گریه کردن یک امر کاملاً طبیعی بوده و بچهها در سنین پایین به دلیل وابستگیهایی که به پدر و مادرشان دارند، ممکن است برای درخواست مراقبت یا تأمین نیازهایی مثل غذا خوردن، خوابیدن، امنیت و … در شرایطی بهانه بگیرند و شروع به گریه کنند.
میتوان اینگونه بیان نمود که در واقع گریه کردن برای کودکان یک نوع روش برقراری ارتباط با دیگران به خصوص والدینشان است، اما قبل اینکه بچهها نحوه صحبت کردن را یاد بگیرند، معمولاً مشخص نمودن علت گریه مدام کودک برای پدر و مادر میتواند بسیار مشکل باشد و آنها را دچار کلافگی و سردرگمی کند.
حتی بعد از اینکه کودکان شروع به حرف زدن میکنند، در مواقعی که ناگهان گریه میکنند، اگر از آنها بپرسید که چرا گریه میکنند؟ ممکن است بدون اینکه بخواهند علت را بگویند، دوباره گریه کردن خود را ادامه دهند و هیچ دلیلی برای شما نیاورند.
بر این اساس بزرگسالان کم کم به این نتیجه میرسند که دلایل گریه کودکان همیشه منطقی نیست.
اما برای اینکه واقعاً بدانیم چرا کودکان گریه میکنند، باید به این نکته توجه کنیم که از زمان تولد گریه راه اصلی ارتباط نوزادان و کودکان با والدینشان است و در سنین خردسالی هیچ مشکلی ندارد که بچهها گریه کنند. پیشنهاد می شود از انواع اسباب بازی ساختنی بانک بازی دیدن فرمایید.
بهطوریکه طبق تحقیقات انجام شده، حتی 2 تا 3 ساعت گریه در 3 ماه اول زندگی برای کودکان امری کاملاً طبیعی ذکر شده است و نباید پدر و مادرها نگران این موضوع باشند.
با بزرگتر شدن کودکان، آنها کم کم یاد میگیرند روشهای دیگری را برای نشان دادن احساسات و نیازهای خود، امتحان کنند، با این وجود همچنان مشاهده میشود که گریه کردن یک روش مؤثر و مناسب برای برقراری ارتباط با والدین و جلب توجه در کودکان است.
البته که گریه کردن آنها بهمرور و در سنین بالاتر اغلب متفاوت خواهد بود. در این خصوص بهتر است شما والدین عزیز بدانید که علت زیاد گریه کردن کودک در سنین مختلف میتواند شامل موارد زیر باشد:
علت گریه در سنین 1 تا 3 سال: کودکان نوپا معمولاً به دلیل احساسات و هیجاناتی که در این سن بر آنها حاکم هستند و احتمالاً در اثر خجالت، ناامیدی، خستگی یا گیجی شروع به گریه میکنند.
علت گریه در سنین 4 تا 5 سال: دلیل اصلی گریه کودکان پیش دبستانی در این سن میتواند احساسات صدمه دیده یا وجود آسیبدیدگی باشد.
علت گریه در سن بالای 5 سال: از دست دادن چیزهای خاص یا آسیبدیدگی دلایلی هستند که باعث میشود کودکان در سنین مدرسه گریه کنند. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره علت شب ادراری را بخوانید.
دلایل اصلی گریه کودکان چیست؟
به طور کلی میتوان گفت دلیل گریه زیاد کودک بهخاطر موارد زیر است:
احساس گرسنگی: اگر متوجه شدید با نزدیک شدن به زمان صبحانه، ناهار و شام فرزند خردسال شما شروع به سروصدا میکند و اشک میریزد، مطمئناً علت اصلی گریه او احساس گرسنگی است؛ بنابراین بهتر است شما مادران عزیز برنامه غذایی فرزندتان را تغییر دهید و مقدار غذای او را زیاد کنید.
احساس درد و ناراحتی: در اغلب موارد علت زیاد گریه کردن کودک میتواند درد و ناراحتی باشد که چون نماد بیرونی ندارد، بیشتر بچهها این احساس خود را با اشک ریختن بروز میدهند. در سنین بالاتر چون کودکان میتوانند درد و حال بد خود را برای پدر و مادر توضیح دهند، آنها از احساس درد و ناراحتی بچهها باخبر میشوند. اما در دوران نوزادی تشخیص درد و ناراحتی به مراتب سخت و دشوار به نظر میرسد؛ چراکه آنها توانایی صحبت کردن را ندارند. البته پدر و مادرها بهمرور زمان و با شناخت حالات فرزندانشان میتوانند بفهمند که علت گریه نوزاد، احساس درد و ناراحتی است. پیشنهاد می شود از انواع اسباب بازی کودک 3 سال بانک بازی دیدن فرمایید.
احساس بیخوابی و خستگی: کودکان در هر سنی که قرار داشته باشند، ممکن است در اثر بیخوابی و خستگی شروع به سروصدا و گریه کنند و ساعتها بدون دلیل اشک بریزند. اما بهتر است والدین بدانند که مهمترین علت گریه مدام کودک و نوزاد بعد از احساس گرسنگی، نیاز به خواب و خستگی است و لذا آنها به این دلیل بهانه میگیرند و گریه میکنند. پس باید پدر و مادر برنامه خواب مشخصی را برای کودکان و نوزادانشان در نظر بگیرند، چون آنها در سنین پایین نمیتوانند نیاز به خوابشان را با کلمات بیان کنند، لذا شما باید علائم جسمی مختلفی را در فرزندتان بررسی کنید که نشاندهنده خستگی و بیخوابی در او است.
داشتن اضطراب و استرس یا ناامیدی: به دلیل اینکه در شرایط مختلف ممکن است میزان استرس و اضطراب یا ناامیدی در کودکان متفاوت باشد و نحوه بروز این احساسات در آنها فرق کند، ناگهان بچهها شروع به گریه میکنند. ممکن است فرزندتان چیزی از شما درخواست کند و شما آن را در اختیارش قرار ندهید و همین مسأله باعث بروز گریه در او شود یا اینکه به خاطر تغییر یا وجود چالشهای متعدد در محیط خانواده، بچهها دچار اضطراب و استرس شوند و گریه کنند. پیشنهاد می شود جهت خرید بازی فکری کلیک کنید.
با 8 روش درمان برای گریه زیاد کودکان آشنا شوید
برای آرام کردن فرزندتان ابتدا سعی کنید دلیل گریه زیاد کودک را پیدا کنید، سپس اگر مطمئن شدید که خطر بیماری او را تهدید نمیکند و گریه و بیتابی او به مشکلات جسمی مربوط نمیشود، میتوانید روشهای زیر را به کار ببرید تا فرزندتان اشک نریزد و ساکت شود:
1. برای فرزندتان آواز و ترانه بخوانید؛ گاهی اوقات صدای مادر میتواند باعث توقف گریه کودک شود و او را آرام کند، بنابراین ترانههای کودکانه را انتخاب کنید و هنگام گریه فرزندتان برایش آنها را بخوانید.
2. فرزندتان را در آغوش بگیرد؛ بغل کردن و درآغوش گرفتن نوزاد و کودک زمانی که گریه میکند، بهترین راهکار است که میتوانید انجام دهید، چراکه کودکان گاهی اوقات برای اینکه مادر آنها را بغل کند، اشک میریزند. پس فرزندتان را در آغوش بگیرید و او را بهگونهای بغل کنید که صورت شما مقابل صورتش قرار بگیرید تا بیشتر احساس امنیت کند.
3. یک صندلی گهوارهای برای فرزندتان بخرید؛ صندلیهای گهوارهای به دلیل داشتن حرکات ریتمیک به کودک و نوزاد کمک میکنند تا در هنگام گریه کردن، آرام شوند. اگر فرزندتان خسته شده و بیقراری میکند، او را بر روی این صندلی قرار دهید تا هم استراحت کند و هم آرام شود.
4. با فرزندتان به پیادهروی بروید: یکی دیگر از راههای آرام کردن کودکان بیرون بردن آنها و پیاده روی است. پس از خانه بیرون بروید تا هوای تازه و تغییر محیط باعث آرام شدن فرزندتان شود.
5. از پستانک کمک بگیرید؛ پستانک از جمله وسایلی است که در زمان گریه زیاد کودکان میتواد مؤثر باشد. ابتدا مطمئن شوید علت گریه مدام کودک یا نوزاد شما از گرسنگی نیست، سپس او را با پستانک آرام کنید.
6. حواس فرزندتان را پرت کنید؛ اگر متوجه شدید دلیل گریه فرزندتان بهخاطر گرسنگی، خواب یا درد معده نیست، سعی کنید حواس او را پرت کنید تا آرام شود، مثلاً از عروسکهای متحرک صدادار استفاده کنید یا حرکات و صداهای خندهدار برای او در بیاورید تا توجه کودک به سمت شما جلب شود.
7. فرزندتان را ماساژ دهید؛ گاهی اوقات ماساژ دادن و لمس بدن کودک توسط مادر میتواند راه چارهای برای توقف گریه بچهها باشد. مهم نیست که اصول ماساژ را میدانید یا خیر، فقط سعی کنید با حرکات انگشتان خود دست و پاهای فرزندتان را لمس کنید تا او آرام شود.
8. ترفندهای دیگر را امتحان کنید؛ اگر همه روشها را برای آرام کردن فرزندتان به کار بردید، اما او هنوز هم گریه میکرد، میتوانید روشهای دیگر را امتحان کنید، مثلاً پوشک او را عوض کنید، لباسهایش را در بیاورید، او را به حمام ببرید و با آب گرم بدنش را ماساژ دهید، او را سوار ماشین کنید و دور بزنید یا اینکه آرام آرام او را تکان دهید. پیشنهاد می شود جهت از انواع اسباب بازی آموزشی بانک بازی دیدن فرمایید.
کلام آخر
ما در این پست با عنوان ” علت زیاد گریه کردن کودک چیست؟ ” تلاش کردیم تا به شما والدین عزیز دلایل اصلی این مشکل در کودکان را بیان کنیم و همچنین برای آرام کردن و توقف گریه آنها روشهای مختلفی را معرفی نمودیم.
اگر چه گریه کودکان یک واکنش کاملاً طبیعی است، اما باید پدر و مادرها متوجه این موضوع باشند که در شرایط خاص ممکن است علت زیاد گریه کردن کودک در سنین مختلف دلایل گوناگونی داشته باشد و نیاز است این دلایل توسط والدین بررسی شود تا با برطرف کردن دلیل ان، کودک آرام شده و گریه او قطع شود.
و در انتها برایمان بنویسید شما زمانی که فرزندتان بدون دلیل گریه میکند، از چه روشی برای آرام کردن او استفاده میکنید؟
عالی بود . واقعا به نکات خوبی اشاره کردید🌹
ممنونم ازتون
سپاس از همراهی شما.
سلام و عرض ادب مطالبتون رو خوندم بسیار مفید بود.ما هم برای فرزندمون از روش پرت کردن حواسش استفاده کردیم و خداروشکر فعلا جواب داده سپاس گزارم از شما و سایت خوبتون
بسیار عالی. خوشحالم که این ترفند تونسته کمکتون کنه که لحظات آرام تری کنار فرزندتون تجربه کنید. ممنونم از همراهیتون بزرگوار.
ترفند ماساژ دادن واقعا موثر بود 👌
خوشحالیم که براتون مفید بوده.
سلام خانم یوسفی من یک کودک 3 ساله دارم که خیلی زیاد جیغ میزنه یعنی هر چیزی که باب میلش نباشه سریعا شروع میکنه به جیغ زدن خواستم بپرسم این مسئله عادیه یا باید حتما به مشاور کودک مراجعه کنم؟