کودک و خانواده

0 تا 100 درمان ترس از تاریکی کودکان [به بهترین روش]

ترس از تاریکی کودکان

ترس از تاریکی از جمله مشکلاتی است که برخی از افراد در کودکی با آن مواجه بوده‌اند. لازم به توضیح است که ترس از تاریکی کودکان یک امر رایج است. وجود آن جای نگرانی ندارد و به آسانی قابل حل شدن است. همراه و همدل بودن با کودک برای مواجه با ترس از تاریکی به او این امید را می‌دهد که با دیگر ترس‌های زندگیش نیز می‌تواند مواجه شود و از آن‌ها عبور کند.

ترس از تاریکی در برخی کودکان بدون دلیل است. کودکانی هم هستند که ترس از تاریکی در آن‌ها به دلیل یک اتفاق نظیر تماشای فیلم ترسناک، شنیدن داستان ترسناک و... شروع می‌شود. بدون توجه به این موضوع که علت بروز ترس از تاریکی در کودکان چیست، والدین می‌توانند به کودک در غلبه بر این ترسش کمک کنند.

در این مقاله به توضیح بیشتر در مورد دلیل ترس از تاریکی کودکان و درمان ترس از تاریکی کودکان می‌پردازیم. برای آگاهی بیشتر تا پایان با ما همراه باشید.

آنچه در این مطلب خواهید خواند:

بهترین کتابهای ترس از تاریکی

ترس از تاریکی

نیکتوفوبیا نام علمی ترس از تاریکی است. ترس از تاریکی در برخی از افراد علائم شدیدی دارد به نحوی که زندگی آن‌ها را مختل می‌کند. ترس از تاریکی غالبا از کودکی شروع می‌شود و ایجاد آن در کودکان شایع‌تر است. به طور معمول ترس از تاریکی بخشی از روند رشد محسوب می‌شود و با افزایش سن از بین می‌رود. در این زمینه تحقیقاتی هم انجام شده است. تحقیقات انجام شده در این مورد نشان‌دهنده این موضوع است که علت اصلی ترس از تاریکی این است که شخص در تاریکی محرک‌های بینایی خود را از دست می‌دهد. به بیانی دیگر این امر که در تاریکی شخص نمی‌تواند محیط اطرافش را ببیند، عامل اصلی ایجاد ترس از تاریکی است.

دلیل ترس از تاریکی کودکان

ترس از تاریکی کودکان می‌تواند سبب بروز علائمی نظیر اضطراب و افسردگی شود. فوبیا به ترسی گفته می‌شود که شدید باشد، به نحوی که دیگر غیر منطقی تلقی شود. اگر ترس از تاریکی کودک به یک معضل تبدیل شود و خواب کودک را دچار اختلال کند، بهتر است برای درمان با یک روانشناس مشورت کنید.

کودکان و خردسالان تخیل و تصورات فعال دارند. به همین دلیل است که در برخی مواقع نمی‌توانند بین واقعیت و آنچه که خیالی است تمایز قائل شوند. به عنوان مثال یک کودک ممکن است این حرف که زیر تخت خواب تو یک هیولا زندگی می‌کند را باور کند. پس بهتر است از گفتن چنین الفاظ ترسناکی به کودک خودداری کنید. پیشنها می شود درباره انواع ترس در کودکان بخوانید.

علت بروز ترس از تاریکی در کودکان

به طور کلی سنی که ترس از تاریکی می‌تواند از آن شروع شود، در افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است. به طور کلی دلایل مختلفی می‌تواند سبب بروز ترس از تاریکی در کودکان شوند. در ادامه به توضیح بیشتر در مورد دلیل ترس از تاریکی کودکان می‌پردازیم.

بهتر است بدانید که رفتار‌های والدین تأثیر بسیار زیادی بر روی کودکان دارد. این تأثیر تا حدی است که بسیاری از رفتار‌های کودکان به دنبال یاد گرفتن از والدین شکل می‌گیرد. از جمله مهمترین دلایلی که منشأ بروز ترس در کودکان است، والدین مضطرب هستند. والدینی که دائماً در استرس و اضطراب هستند این حس را به کودکان خود منتقل می‌کنند، که باید بترسند. علاوه بر این والدینی که بسیار مراقبت‌کننده هستند، نیز کودکان وابسته را تربیت می‌کنند. وابستگی زیاد در کودکان می‌تواند سبب بروز اضطراب و ترس شود.

موارد گفته شده در مورد رفتار‌هایی از والدین بود که کودک با مشاهده آن‌ها ممکن است دچار اضطراب یا ترس شود. بهتر است بدانید رفتار والدین تنها عامل بروز ترس و اضطراب در کودکان نیست. در برخی مواقع محرک‌های بیرونی عاملی برای آغاز ترس در کودک می‌شوند. به عنوان مثال کودک با دیدن فیلم ترسناک، دیدن صحنه تصادف، شنیدن داستان ترسناک و… می‌تواند دچار ترس از تاریکی شود.

از دیگر دلایل ایجاد ترس در کودکان می‌توان به ژنتیک اشاره کرد. علاوه بر رفتار والدین و محرک‌های بیرونی ژنتیک نیز می‌تواند در بروز ترس از تاریکی در کودکان مؤثر باشد. برخی از کودکان به طور ژنتیکی در مقایسه با دیگر کودکان بیشتر می‌ترسند. پیشنهاد می شود از انواع بازی چوبی مجموعه بانک بازی دیدن فرمایید.

درمان ترس از تاریکی کودکان

درمان ترس از تاریکی در کودکان

اگر کودک شما دچار ترس از تاریک است، برای درمان و کاهش ترس کودک از تاریکی باید با او همراه باشید. در ادامه به توضیح بیشتر در مورد درمان ترس از تاریکی کودکان می‌پردازیم.

در بسیاری از موارد دیدن ترس از تاریکی کودکان برای اشخاص بزرگسال غیر منطقی و بی‌معنی است. بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که این موضوع که برای شما غیر منطقی و ساده است، برای یک کودک نوپا بسیار مهم و جدی تلقی می‌شود. با توجه به این توضیح می‌توان گفت که نادیده گرفتن ترس از تاریکی کودکان به درمان آن هیچ کمکی نمی‌کند.

در برخی موارد نادیده گرفتن ترس کودک از تاریکی می‌تواند شرایط ایجاد شده را بدتر نیز بکند. بهتر است در چنین مواردی به کودک خود اطمینان خاطر بدهید. اجازه دهید تا کودک در مورد ترسش و علت آن با شما حرف بزند. حتی اگر با شما سخن نمی‌گوید در مورد علت ترسش از او سؤال کنید.

لازم به ذکر است که گفتن این جمله که تو دیگر دختر/ پسر بزرگی شده‌ای و نباید از تاریکی بترسی اصلاً راهکار مناسبی نیست. با کودک صحبت کنید و بدون اینکه با حرف‌هایتان ترس او را بیشتر کنید به او این اطمینان خاطر را بدهید که در کنار او هستید و هر وقت شما را صدا بزند به اتاق او خواهید آمد. پیشنهاد می شود درباره انگیزه دادن به کودک بخوانید.

یکی دیگر از راهکار‌هایی که برای درمان ترس از تاریکی کودکان قابل انجام است، این است که چراغ اتاق کودک را خاموش کنید و در تاریکی کنار او بمانید. در توضیح بیشتر این مورد می‌توان یک مثال آورد. به عنوان مثال اگر کودک شما نیمه شب ازخواب بیدار شد و با ترس شما را صدا زد، کار اشتباه این است که او را به اتاق خود ببرید یا اینکه چراغ‌های اتاق را روشن کنید.

بهترین راه این است که کودک در اتاق خودش بماند و آرامش را به او برگردانید. اگر دیدید کودک خیلی بی‌تابی می‌کند، می‌توانید شب را در کنار او بخوابید. ناگفته نماند که باید به این نکته توجه داشته باشید که خواب شما در کنار کودک برای او به یک عادت تبدیل نشود.

بازی با کودک در تاریکی نیز از دیگر راهکار‌های کاهش ترس کودک از تاریکی است. برای از بین بردن ترس می‌توانید با کودک بازی‌هایی را انجام دهید که در تاریکی قابل اجرا هستند. به عنوان مثال بازی با کودک و درآوردن شکل حیوانات با سایه بر روی دیوار می‌تواند در کاهش ترس کودک از تاریکی مؤثر باشد.  جهت مشاهده و خرید بازی فکری لگو کلیک کنید.

کاهش ترس کودک از تاریکی

برای کاهش ترس از تاریکی کودک می‌توانید محیط اتاق خواب کودک را کمی روشن کنید. استفاده از چراغ خواب در اتاق کودک و روشن کردن آن هنگامی که کودک می‌خوابد نیز می‌تواند در از بین بردن ترس کودک از تاریکی مؤثر باشد. در خصوص انتخاب چراغ خواب برای اتاق کودک لازم به توضیح است که بهتر است از چراغ خوابی استفاده کنید که نور زرد طبیعی داشته باشد. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره ترس از مهد کودک را بخوانید.

استفاده از چراغ خواب با نور آبی یا سفید به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. اگر تمایل به استفاده از چراغ خواب ندارید می‌توان چراغ یکی دیگر از اتاق‌ها مانند اتاق نشیمن را روشن بگذارید. کمی درب اتاق کودک را باز بگذارید تا مقداری از نور وارد اتاق خواب او شود.

به کودک اطمینان خاطر بدهید که در کنار او هستید. به او بگویید که شما در اتاق بغلی هستید، هر وقت که بخواهد کنار او حاضر می‌شوید. برای اطمینان کودک تا زمانی که به خواب عمیق می‌رود می‌توانید هر چند دقیقه یکبار به او سر بزنید.

در نظر گرفتن پاداش برای کودک از دیگر راهکار‌های درمان ترس از تاریکی در کودکان است. هنگامی که کودک بتواند بر ترس خود از تاریکی غلبه کند شجاعت او را تحسین کنید و برای او یک پاداش تهیه کنید. به عنوان مثال اگر کودک شما کل شب را بدون چراغ خواب، خوابیده است بهتر است به او جایزه دهید. پیشنهاد می شود از انواع بازی ساختنی مجموعه ما دیدن فرمایید.

نتیجه گیری

در نتیجه در این مقاله به توضیح بیشتر در مورد ترس از تاریکی کودکان پرداختیم. دانستید که ترس از تاریکی جز روند رشد کودکان محسوب می‌شود. در برخی از کودکان این ترس بدون علت شروع می‌شود و در برخی دیگر ممکن است شروع آن به دلیل یک اتفاق نظیر دیدن فیلم ترسناک باشد.

به طور کلی با افزایش سن ترس از تاریکی در کودکان از بین می‌رود. اگر با گذشت زمان کودک شما همچنان از تاریکی ترس داشت بهتر است برای درمان او با یک روانشناس مشورت کنید‌. اگر ترس از تاریکی به درستی درمان نشود می‌تواند تا بزرگسالی شخص ادامه پیدا کند. درمان ترس از تاریکی در کودکان یک امر امکان‌پذیر است.

برای درمان این مشکل بهتر است به کودک خود اطمینان خاطر بدهید که با او همراه هستید. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره نحوه رفتار با کودک بی ادب را بخوانید.

3 دیدگاه در “0 تا 100 درمان ترس از تاریکی کودکان [به بهترین روش]

  1. فلاحی گفت:

    خیلی ممنونم ازتون که کاملا با توجه به نیاز های بچه ها بازی و کتاب میارید من کتاب فرانکلین در تاریکی و هیولایی که تاریکی ها رو خورد برای پسرم تهیه کردم واقعا تاثیر مثبتی داشت .

  2. شیدا وقاری گفت:

    با سلام و وقت بخیر عزیزم من دنبال کتاب های مربوط به ترس از تاریکی هستم ، اما بعضی هاش رو موجود نداشتید خواستم بدونم چه زمانی موجود میشن؟

    1. شهره یوسفی گفت:

      سلام روزتون بخیر. به زودی موجودیشون کامل میشه و به شما اطلاع میدیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *