کودک و خانواده

دلیل ترس از مهد کودک چیست؟ | 3 روش درمان ترس از مهد کودک

ترس از مهد کودک

باوجوداینکه بسیاری از کودکان عاشق رفتن به مهد کودک هستند تا با هم سن و سال‌هایشان بازی کنند، اما هستند بچه‌هایی که به دلیل وابستگی بیش از حد به مادر با مشکل ترس از مهد کودک روبه‌رو بوده و نمی‌توانند در این محیط شاد و خوشحال باشند و به‌خصوص در روز‌های اول مدام گریه می‌کنند و به دنبال مادر می‌گردند.

کودکانی که از رفتن به مهد کودک می‌ترسد، به دودسته تقسیم می‌شوند:

برخی از آن‌ها به‌راحتی احساس خود را در این زمینه بیان می‌کنند و به پدر و مادر خود می‌گویند که از رفتن به مهد کودک می‌ترسند.

اما بعضی دیگر از بچه‌ها به‌صورت مستقیم این ترس را بیان نمی‌کنند و در عوض با انجام رفتار‌هایی نظیر بداخلاقی، بدرفتاری، پرخاشگری، گریه کردن و ... نگرانی و ناراحتی خود را از رفتن به مهد کودک نشان می‌دهند.

در چنین شرایطی بهترین راه این است که شما والدین عزیز به فرزندتان اجازه دهید تا به‌آرامی با این موضوع کنار بیایید، اما همچنان برای رفتن به مهد کودک ثابت‌قدم باشد و به او کمک کنید تا بتواند ترس خود را از بین ببرد.

بااین‌وجود درصورتی‌که شما هم یک مادر شاغل هستید و مجبورید فرزند دختر و پسر خود را به مهد کودک بفرستید، اما فرزند شما از رفتن به مهد کودک ترس و واهمه دارد،

با ما تا پایان این پست همراه باشید تا به شما بگوییم برای کاهش ترس از مهد کودک بهتر است چگونه با کودکان رفتار کنید تا آن‌ها حاضر به رفتن به این محیط شوند و دیگر نگران جدایی از والدینشان نباشند؟

آنچه در این مطلب خواهید خواند:

جدیدترین بازی های فکری

علت ترس از مهد کودک

چرا کودکان از رفتن به مهد کودک می‌ترسند؟

ترس از مهد کودک در واقع حالتی است که در آن بچه‌ها از رفتن به مهد کودک یا کودکستان خودداری می‌کنند و ترجیح می‌دهند در منزل و کنار مادر بمانند. آن‌ها حتی توجهی به اصرار والدینشان نداشته و سعی می‌کنند با رفتار‌های خاصی مانع از این کار شوند.

معمولاً در چنین شرایط پدر و مادر‌ها تلاش می‌کنند، هرطور شده با اصرار و پافشاری کاری کنند که فرزندشان در مهد کودک بماند تا کم‌کم با محیط جدید آشنا شده و دیگر از آن نترسد، اما بهتر است بدانید که اصرار و پافشاری شما برای به‌زور بردن فرزندتان به مهد کودک می‌تواند باعث پیدایش اختلالات جسمانی و علائم عدم تعادل روانی در او شود.

اگرچه این اختلالات به‌صورت استفراغ، سرگیجه، سردرد، دل‌درد و ضعف بدنی در کودک بروز کرده و ممکن است تا مدتی ادامه داشته باشد، اما روز‌هایی که مهد کودک تعطیل است و فرزند شما در خانه و کنارتان می‌ماند، دیگر خبری از این حالت‌ها نخواهد بود. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره اثرات کارتون بر روح و روان کودک را بخوانید.

بنابراین می‌توان گفت ترس از مهد کودک یکی از انواع ترس‌هایی است که کودکان خردسال معمولاً هنگامی که می‌خواهند برای اولین‌بار به مهد کودک، کودکستان و مدرسه بروند، در آن‌ها به وجود می‌آید و به‌تدریج پس از چند روز که با محیط جدید و دیگر بچه‌ها آشنا شدند، کم‌کم از بین می‌رود.

طبق تحقیقات انجام شده؛ معمولاً علت ترس از مهد کودک در بچه‌ها، مربوط به محیط مهد کودک نمی‌شود، بلکه دلیل اصلی آن وابستگی بیش از حد به مادر و اضطراب جداشدن از او و تنهایی است که در چنین کودکانی بروز می‌کند.

کودکانی که به‌شدت به مادرشان وابسته هستند، اگرچه در محیط خانه باقدرت، شجاع و فعال‌اند، اما در محیط بیرون از خانه و به‌ویژه در مهد کودک به فردی ترسو، غیرفعال و وابسته به والدین تبدیل می‌شوند که علت آن می‌تواند نبودن عواطف مادرانه نظیر تغییر رفتار مادر، تصور کودک مبنی بر دوست نداشتن او از طرف مادر و … باشد. پیشنهاد می شود از انواع بازی فکری بانک بازی دیدن فرمایید.

راهکار مقابله با ترس از مهد کودک

بهترین راهکار مقابله با ترس از مهد کودک در کودکان چیست؟

برای کاهش ترس کودک از مهد کودک شما والدین عزیز می‌توانید از راهکار‌های مؤثر و مناسب زیر کمک بگیرید تا این نوع ترس را در فرزند خود از بین ببرید و او را برای رفتن به مهد کودک آماده کنید:
در مورد مهد کودک بیشتر با فرزندتان صحبت کنید.

اگرچه بچه‌ها معمولاً تجربه بازی‌کردن با دیگر کودکان را در پارک، مهمانی یا در کوچه و محیط بیرون از منزل دارند، اما برای آن‌ها چون مهد کودک یک محیط جدید بوده که مادر هم در آن حضور ندارد، می‌تواند باعث بروز ترس و اضطراب شود؛ بنابراین بهتر است والدین قبل از رفتن فرزندشان به مهد کودک، او را آماده نمایند.

به این صورت که بیشتر در مورد محیط مهد کودک، بازی‌هایی که در آنجا انجام می‌شود، دوستان جدیدی که پیدا می‌کند، مربی مهد و … توضیح دهند تا هم ترس و اضطراب او را کاهش داده و از بین ببرند و هم اینکه کودک به مهد کودک علاقه‌مند شود. پیشنهاد می شود از انواع کتاب کودک بانک بازی دیدن فرمایید.

در مورد مهد کودک از فرزندتان سؤالات تکراری نپرسید

دور بودن از یکدیگر را تمرین کنید.

دور بودن کودک از والدینش می‌تواند به‌عنوان بهترین راهکار مقابله با ترس از مهد کودک معرفی شود که انجام‌دادن آن بسیار ساده است. درصورتی‌که فرزندتان زمان زیادی از شما و محیط خانه دور باشد، می‌تواند به‌تدریج برای رفتن به مهد کودک آماده شود و دیگر از مهد نترسد. شما می‌توانید فرزندتان را به خانه پدربزرگ و مادربزرگ یا اقوام دیگر ببرید تا در آنجا بماند و از شما دور باشد. با چند بار تکرار این روش، فرزندتان به نبود شما عادت کرده و دیگر ترس جدایی از شما را نخواهد داشت. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره بهترین اسباب بازی فروشی اصفهان را بخوانید.

رفتار‌های مناسب مهد کودک را به فرزندتان آموزش دهید.

برای اینکه فرزندتان از رفتن به مهد کودک نترسد، اطمینان پیدا کنید رفتار‌هایی که در مهد کودک از او انتظار دارند، را می‌تواند به‌درستی انجام دهد، مثلاً اینکه بتواند خودش به‌تن‌هایی غذایی بخورد، لباس‌ها و کفش‌هایی را دربیاورد و بپوشد، وسایل را در جای مشخصی بگذارد و در موقع نیاز آن‌ها را بردارد و …

مسلماً اگر فرزند شما بتواند کار‌های بیشتری را به‌تن‌هایی انجام دهد، می‌تواند در محیط جدید مهد کودک احساس راحتی بیشتری داشته باشد و مضطرب و نگران نشود. علاوه بر این شما می‌تواند به فرزندتان بیاموزید که وقتی از او سؤال می‌شود، چگونه جواب دهد، چه‌طور بتواند حرفش را بزند و با دیگران هم ارتباط برقرار کند. پیشنهاد می شود از انواع بازی آموزشی بانک بازی دیدن فرمایید.

کاهش ترس کودک از مهد کودک

به بررسی احساسات فرزندتان در مورد مهد کودک بپردازید.

یکی دیگر از راه‌حل‌ها برای کاهش ترس کودک از مهد کودک این است که سعی کنید از فرزندتان بپرسید در تصور او مهد کودک چه شکلی است؟ جواب او را بررسی کنید و با ایده‌ها، نگرانی‌ها و ترس‌های او بیشتر آشنا شوید و سپس در مورد جزئیات هرکدام از آن‌ها با فرزندتان حرف بزنید تا متوجه شوید چه چیز‌هایی باعث هیجان و خوشحالی او و همچنین کاهش ترس او از مهد کودک می‌شود. علاوه بر این می‌توانید خاطرات و تجربه‌های خود از مهد کودک برایش تعریف کنید.

به فرزندتان فرصت دهید تا با مهد کودک آشنا شود.

برای اینکه ترس از مهد کودک در فرزندتان از بین برود، بهتر است روز‌های اول ورود او به مهد کودک، در کنارش حضور داشته باشید تا او کم‌کم به مربی و دیگر بچه‌ها اعتماد کند. به این صورت کودک مطمئن می‌شود که حمایت مادر همچنان وجود دارد و سعی می‌کند رابطه دل‌بستگی جدیدی را با مربیان مهد کودک و دیگر بچه‌ها برقرار نماید؛ بنابراین کم‌کم در روز‌های آینده آماده می‌شود که دیگر مادر در مهد کودک حضور نداشته باشد. پیشنهاد می شود از انواع اسباب بازی کودک 3 تا 4 سال بانک بازی دیدن فرمایید.

به فرزندتان فرصت دهید تا با مهد کودک آشنا شود

وقتی فرزندتان را در مهد کودک نزد مربی مهد می‌گذارید، فرار نکنید.

برخی از مادران همین‌که کودک حواسش پرت می‌شود، او را نزد مربی مهد می‌گذارند و به‌خاطر ترس از چسبیدن او، فرار می‌کنند. این رفتار مادر باعث می‌شود که کودک به مادر بی‌اعتماد شده و تمام زمانی که در مهد کودک است، با این نگرانی روبه‌رو شود که آیا مادر دنبالش می‌آید یا نه؟

لذا بهتر است هنگامی که فرزندتان را به مهد کودک می‌برید، قبل از اینکه به‌خاطر رفتن شما شروع به گریه کند، به او بگویید که قرار است برای چند ساعت در مهد کودک با بچه‌ها بازی کند و شما بعد از یک زمان مشخص مثلاً سه ساعت دیگر، پیش او برمی‌گردید.

باتوجه‌به اینکه کودکان درک درستی از زمان ندارند، سعی کنید حتماً آن را برای کودک مشخص کنید؛ مثلاً به او بگویید بعد از اینکه خوردن ناهار یا تماشای تلویزیون تمام شود، برمی‌گردید. پیشنهاد می شود از انواع اسباب بازی کودکان 5 تا 7 سال بانک بازی دیدن فرمایید.

در مورد مهد کودک از فرزندتان سؤالات تکراری نپرسید.

بعد از اینکه فرزندتان از مهد کودک به خانه برمی‌گردد، بیش از حد در مورد مهد کودک و آنچه بر او گذشته است، از فرزندتان سؤال نکنید؛ چراکه پرسیدن سؤالات تکراری از کودک در مورد مهد کودک نشان‌دهنده اضطراب و نگرانی والدین از فرزندشان است و شما با این سؤالات نگرانی خود را به فرزندتان منتقل می‌کنید و او احساس می‌کند که چون مادرش نگران و مضطرب است، پس باید نگران و مضطرب باشد.

با فرزندتان خداحافظی طولانی نکنید.

وقتی فرزندتان را در مهد می‌گذارید، فرایند خداحافظی را طولانی نکنید؛ چراکه او احساس می‌کند قرار است برای زمان طولانی در مهد کودک بماند؛ بنابراین بهتر است خیلی کوتاه با روی خوش و زدن یک لبخند از فرزندتان خداحافظی کنید. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره Action figure چیست را بخوانید.

با فرزندتان خداحافظی طولانی نکنید

کلام آخر

ما در این پست تحت عنوان “دلیل ترس از مهد کودک چیست؟ ” تلاش کردیم در مورد این نوع ترس که در برخی از کودکان وجود دارد، بیشتر با شما والدین عزیز صحبت کنیم و راهکار‌هایی را برای کاهش ترس کودک از مهد کودک به شما معرفی نماییم.

مهد کودک و پیش‌دبستانی جزء اولین مکان‌هایی هستند که کودک از طریق آن‌ها می‌تواند با جامعه و محیط بیرون از منزل ارتباط برقرار کند و چیز‌هایی مختلفی را یاد بگیرند. برخی از کودکان به دلایل مختلفی مثل وابستگی شدید به والدینشان دچار مشکل ترس از مهد کودک هستند و دوست ندارند به مهد بروند و ترجیح می‌دهند در کنار پدر و مادرشان باشند.

اگر احساس کردید فرزندتان از رفتن به مهد کودک می‌ترسد، ابتدا سعی کنید به دنبال علت ترس از مهد کودک بگردید و با راهکار‌هایی که بیان کردیم، این ترس را در او از بین ببرید.

اما درصورتی‌که این روش‌ها مؤثر نبود، و همچنان فرزندتان از رفتن به مهد کودک به‌شدت می‌ترسید، می‌توانید برای برطرف‌کردن این مشکل با یک روان‌شناس متخصص کودک مشورت کنید و از او راهنمایی بگیرید.

و در انتها برایمان بنویسد شما چه روش‌های دیگری را برای مقابله با ترس کودکان از رفتن به مهد کودک می‌دانید؟ پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره بهترین اسباب بازی فروشی تهران را بخوانید.

3 دیدگاه در “دلیل ترس از مهد کودک چیست؟ | 3 روش درمان ترس از مهد کودک

  1. اتنا رسولی گفت:

    کاش این مطلب رو قبل از اینکه فرزندم رو ببرم مهد خونده بودم. متاسفانه پرسنل مهدهای کودک اصلا همکاری نمیکنند که بچه با محیط جوش بخوره و فقط به مادر میگن که اگر خداحافظی کنی و بری خودش با محیط کنار میاد. من یبار 6 ماه پیش مهد رو برای پسرم شروع کردم که به همین دلایل خیلی استرس گرفت و دیگه ادامه ندادیم. امیدوارم با تکیه بر این راهنمایی ها بتونم دوباره مهدکودک رو براش شروع کنم. این بار با آگاهی بیشتر. ممنونم از مطلب خوبی که منتشر کردید.

    1. شهره یوسفی گفت:

      بله آتنا جان متاسفانه مهدهای کودک خیلی سخت با رویکرد صبوری و ایجاد فضایی برای تطبیق کودک با شرایط محیطی کنارمیان و ضربه های بدی به روند استقلال کودک می زنند. امیدوارم که مسیری که در پیش دارید موفق باشید و مطالبی که با شما دوست عزیزمون به اشتراک گذاشتیم بتونه در این راه کمکتون کنه.

  2. اشراقی گفت:

    کودک من همچنان خیلی اضطراب داره با اینکه به روانشناس هم مراجعه کردم اما فقط تا حدی کنترل شده خیلی نگرانم که این اضطراب به شخصیت و اینده اش لطمه بزنه .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *