کودک و خانواده

علت دروغگویی کودکان چیست و چگونه قابل درمان است؟

دروغگویی کودکان

آیا شما هم مثل بسیاری از پدر و مادر‌ها دروغگویی کودکان را به‌عنوان یک رفتار آزاردهنده در نظر می‌گیرید؟

شاید دروغ گفتن کودکان برای والدین آزاردهنده باشد و آن‌ها را عصبانی کند، اما بهتر است بدانید که بچه‌ها در دنیای جالبی از خیال و واقعیت زندگی می‌کنند و مسلماً نوع دروغگویی آن‌ها با دروغگویی بزرگسالان متفاوت است و نباید این دو موضوع را باهم مقایسه کنیم؛ چراکه نوع نگاه کودکان به مسائل پیرامونشان با نوع نگاه بزرگ‌تر‌ها فرق می‌کند.

کودکان اصلاً فکر نمی‌کنند که اغلب حرف‌هایی را که به زبان می‌آورند، غیرواقعی و دروغ باشد، در صورتی که تصور پدر و مادر‌ها این است هر چیزی که فرزندانشان می‌گویند و معمولاً واقعیت ندارد، حتماً دروغ است.

دروغگویی در کودکان می‌توان دلایل مختلفی داشته باشد نظیر ترس از تنبیه شدن، نفع شخصی، خیال‌بافی و رؤیاپردازی، جلوگیری از آسیب و ... بااین‌وجود بسیاری از والدین از این رفتار فرزندانشان به‌شدت عصبانی می‌شوند و نگران این مشکل رفتاری آن‌ها هستند.

اما در حقیقت دروغگویی از جمله اولین نشانه‌هایی است که مشخص می‌شود کودک در حال گسترش سطح آگاهی خود بوده و از این موضوع استفاده می‌کند تا بفهمد اطرافیانش دارای باور‌ها و علایق متفاوتی هستند.

اگرچه بسیاری از دروغ‌های کودکان کاملاً طبیعی و بی‌ضرر است اما این به معنای عدم توجه والدین به این مسأله نیست، بلکه آن‌ها باید تلاش کنند فرزندانشان را در جهت ارزش دادن به راست‌گویی و صداقت و عادت نکردن به دروغ تربیت کنند و پرورش دهند که دراین‌خصوص به‌کارگیری شیوه‌های صحیح تربیت کودکان می‌تواند باعث کاهش مشکلات رفتاری در بچه‌ها از جمله دروغگویی آن‌ها شود.

براین‌اساس چنانچه شما والدین عزیز متوجه این مسأله شده‌اید که فرزند دختر یا پسرتان برای رسیدن به خواسته‌هایش گاهی اوقات به شما دروغ می‌گوید، با ما در این پست همراه باشید تا به شما بگوییم؛ چرا در کودکان این رفتار ناخوشایند رخ می‌دهد و چه راهکار‌هایی برای درمان دروغگویی کودکان وجود دارد؟

آنچه در این مطلب خواهید خواند:

علل دروغگویی در کودکان

چرا اغلب کودکان دروغ می‌گوید؟

معمولاً فرزند شما زمانی که دروغ می‌گوید، به طور طبیعی احساساتی از جمله عصبانیت، خیانت، آسیب و ناامیدی از خود بروز می‌دهد که جای نگرانی نیست، اما اگر این رفتار زشت یعنی دروغگویی در رفتار کودکان به یک مشکل عادی تبدیل شود، والدین باید حتماً علت آن را بررسی کنید، ولی به صورت کلی نمی‌توان آن را برای بچه‌ها یک نقص شخصیتی یا یک مسأله اخلاقی در نظر گرفت؛ چراکه دروغ گفتن راهی ناپخته و بی‌اثر است که بسیاری از کودکان آن را انتخاب می‌کنند تا بتوانند مسائل خود را حل کنند که در این زمینه به‌جای اینکه مشکل پیش آمده را رفع و برطرف نمایند، ترجیح می‌دهند تا در مورد آن دروغ می‌گویند. پیشنهاد می شود جهت مشاهده و خرید انواع بازی فکری آموزشی کلیک کنید.

اما هنگام بررسی دروغگویی کودکان لازم است والدین سن کودک، شرایط، دلیل دروغ گفتن و تعداد دفعات تکرار آن را در نظر داشته باشند. براین‌اساس می‌توان گفت شاید علل دروغگویی در کودکان به‌خاطر موارد زیر باشد:

  • اگر پدر و مادر پاسخ منطقی و قابل‌توجهی در برابر نیاز‌ها و خواسته‌های فرزندشان نداشته باشند.
  • درصورتی‌که والدین یا اطرافیان کودک، او را به‌خاطر برخی از رفتار‌ها و حرکاتش تحقیر کنند که این نحوه برخورد هم باعث ضعف شخصیتی کودک و هم منجر به دروغگویی او می‌شود.
  • برخی از کودکان برای اینکه بتواند جلب‌توجه والدین و اطرافیان خود را به دست آورند، از دروغگویی استفاده می‌کنند و اگر پدر و مادر توجه مناسبی به آن‌ها نداشته باشند، این رفتار بیشتر رخ می‌دهد.
  • ممکن است بچه‌ها به دلیل داشتن الگو‌های نامناسب در اطراف خود مثلاً والدین دروغگو، این رفتار را یاد گرفته باشند.
  • آن‌ها برای اینکه بتوانند تنبیه‌های شدید و مستبدانه پدر و مادر خود را سرکوب کنند، اغلب دروغ می‌گویند.
  • درصورتی‌که کودکان بخواهند در برابر تهاجمات شخصیتی خانواده از خود دفاع کنند، دست به این رفتار نادرست می‌زنند.
  • بعضی از بچه‌ها هم برای فرار از مسئولیت و ترس از تنبیه شدن و عواقب صداقت و راست‌گویی به والدین خود دروغ می‌گویند.
  • گاهی اوقات انتظار بیش از حد توان از کودکان و ترس از انتقاد از سوی دیگران باعث بروز این رفتار در آن‌ها می‌شود. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره بهترین اسباب بازی فروشی تبریز را بخوانید.

دلایل دروغگویی کودکان

دانستن چه نکاتی به والدین کمک می‌کند تا بتوانند از دروغگویی فرزندشان پیشگیری نمایند؟

کودکان از سن 2 سالگی صحبت کردن را یاد می‌گیرند و از سن 4 سالگی به بعد هم به‌خوبی می‌توانند واقعیت را از دروغ تشخیص دهد، اما کودکان ممکن است به دلیل اینکه از شرایط پیرامون خود آگاهی و شناخت کامل ندارند، گاهی اوقات دروغ بگویند که این رفتار می‌تواند در رابطه با هر نوع موضوعی رخ دهد.

درصورتی‌که این رفتار کنترل نشود، می‌تواند عواقب بسیار سختی را برای کودکان به وجود بیاورد، لذا برای اینکه والدین بتوانند با این رفتار نادرست فرزندان خود مقابله نمایند، لازم است در ابتدا ریشه و علت دروغگویی کودکان را بررسی کنند. پیشنهاد می شود از انواع بازی چوبی مجموعه بانک بازی دیدن فرمایید.

شما پدر و مادر عزیز زمانی که متوجه شدید فرزندتان دروغ می‌گوید، نباید واکنش تند و خشنی را از خود نشان دهید؛ چراکه مسأله دروغگویی کودکان بسیار ساده‌تر از آن چیزی است که تصور می‌کنید، اما برای اینکه بتوانید این مشکل را به بهترین شکل ممکن برطرف نمایید و مانع از دروغگویی فرزندتان شوید، می‌توانید به نکاتی که در زیر به آن‌ها اشاره کرده‌ایم، توجه نمایید:

  1. به دلیل دروغ گفتن و سن فرزند خود توجه کنید. در سنین پایین‌تر معمولاً بچه‌ها چون آگاهی کاملی نسبت به محیط اطراف خود ندارند، دروغ می‌گویند که این مسأله می‌تواند گاهی اوقات برای والدین ایجاد دردسر نماید.
  2. از نظر اخلاقی حتماً سعی کنید عواقب دروغگویی را به فرزند خود آموزش دهید.
  3. هنگامی که می‌خواهید با فرزندتان درباره علت دروغ گفتنش، صحبت کنید به جملاتی که به او می‌گوید توجه داشته باشید. در واقع شما باید جملاتی را به کار ببرید که زمینه را برای دروغگویی او فراهم نکند؛ مثلاً به‌جای اینکه بگویید “غذاتو خوردی؟ ” بهتر است بگویید “چرا غذاتو نخوردی؟ “
  4. توجه داشته باشید که به‌راحتی از دروغگویی فرزند خود نگذرید، سعی کنید در مقابل این رفتار نادرست او واکنش و عکس‌العمل مناسبی را از خود نشان دهید.
  5. هرگز اجازه ندهید فرزندتان به خاطر دروغی که گفته است، به درستی تنبیه نشود و از این مسأله سوء استفاده کند؛ چراکه این امر باعث می‌شود تا او نسبت به دروغ گفتن احساس بهتری داشته باشد تا صداقت و راست‌گویی. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره بهترین اسباب بازی فروشی مشهد را بخوانید.

علت دروغگویی کودکان

چه راهکار‌هایی برای درمان دروغگویی کودکان وجود دارد؟

حالا که شما والدین عزیز با دلایل دروغگویی کودکان آشنا شدید، برای درمان و اصلاح این رفتار نامناسب در فرزندتان می‌توانید از راهکار‌های زیر استفاده نمایید تا مانع از دروغگویی او شوید:

سعی کنید در مقابل دروغگویی فرزندتان واکنش هیجانی از خود نشان ندهید؛ چراکه نصیحت، سرزنش، تنبیه یا طرد کردن کودک آن هم بدون تصمیم‌گیری واقع‌بینانه می‌تواند باعث شود که هم بچه این رفتارش را تکرار کند و هم در نظر او شما فردی بی‌منطق به نظر برسید. پیشنهاد می شود مقاله دیگر ما درباره نشانه های کمبود محبت کودکان را بخوانید.

علت دروغ گفتن فرزندتان را شناسایی کنید؛ برای این کار لازم نیست او را سؤال‌پیچ کنید، گاهی اوقات بهتر است به رفتار خود نگاهی بیندازید تا علت این کار و همچنین پاسخ خود را پیدا کنید. به‌عنوان‌مثال اگر مدام مانع از شیرینی خوردن فرزندتان می‌شوید، طبیعی است که او بدون اجازه به سراغ شیرینی برود و به شما دروغ بگویید.

سعی کنید انتظارات خود را باتوجه‌به سن و توانایی‌های فرزندتان تعیین کنید؛ شناخت کافی از مراحل رشد کودک برای شما این امکان را فراهم می‌کند تا درک واقع‌بینانه از توانایی‌های او داشته باشید. معمولاً پدر و مادر‌های پرتوقع که بیشتر از سن فرزندشان از او انتظار دارند، بچه‌های آن‌ها بیشتر دروغ می‌گویند، چراکه نمی‌توانند انتظارات والدین خود را برآورده کند.

بیشتر به نیاز‌های فرزندتان توجه کنید؛ مسلماً توجه به کوچک‌ترین رفتار‌های مثبت بچه‌ها و تشویق کردن آن‌ها به‌خاطر انجام این کار‌ها باعث می‌شود تا آن‌ها کمتر دروغ بگویند؛ بنابراین سعی کنید در طول روز توجه خود را با بیان جملاتی نظیر” آفرین که اتاقتو مرتب کردی، حواسم بهت بود” یا “دختر قشنگم چقدر خوب که داری با اسباب بازیهات بازی می‌کنی” یا “پسر ناز دستت درد نکنه که لباسای کثیفتو درآوری” و … به فرزندتان ابزار کنید.

اگر متوجه شدید فرزندتان در مورد موضوعی به شما دروغ می‌گوید، هرگز دروغگویی او را به رویش نیاورید؛ چراکه این کار باعث می‌شود تا او با شما لجبازی کند. پس بهتر است با او رفتار ملایمی داشته باشید و به فرزندتان فرصت دهید هر زمان که دلش می‌خواهد حقیقت را به شما بگوید.  جهت مشاهده و خرید بازی فکری لگو کلیک کنید.

علت دروغگویی بچه ها

کلام آخر

ما در این پست تحت عنوان “علت دروغگویی کودکان چیست و چگونه قابل درمان است؟ ” تلاش کردیم تا شما والدین عزیز را بیشتر با این رفتار نادرست کودکان آشنا کنیم و در مورد علل دروغگویی آن‌ها و راهکار‌های مناسب برای درمان این رفتار مطالبی را بیان نمودیم.

اگرچه دروغگویی کودکان نشانه رشد بخش‌های شناختی مغز آن‌ها بوده و رفتاری کاملاً طبیعی به نظر می‌رسد، اما درصورتی‌که دروغ گفتن بچه‌ها تبدیل به یک فرایند مقاوم و دائمی شود، می‌تواند باعث کاهش توانایی‌های آن‌ها شده و مانع از عملکرد صحیح کودک در زندگی عادی او شود.

بنابراین بهتر است پدر و مادر‌ها در صورت مشاهده این رفتار نامطلوب در فرزندانشان ابتدا سعی کنند علل دروغگویی در کودکان را بررسی کنند و سپس متناسب با سن و توانایی‌های آن‌ها به مقابله و درمان این مشکل بپردازند. پیشنهاد می شود از انواع بازی ساختنی مجموعه ما دیدن فرمایید.

اما اگر تمام تلاش خود را انجام دادید و همچنان فرزند شما به این رفتار خود ادامه داد و دروغگویی را کنار نگذاشت، بهتر است در این زمینه با یک متخصص حرفه‌ای رفتارشناسی و سلامت روانی در حوزه کودک و نوجوان مشورت کنید و از او کمک بخواهید تا او به شما بگوید چه رفتاری با فرزندتان داشته باشید و چگونه این رفتار زشت او را اصلاح کنید. پیشنهاد می شود درباره گریم کودک بخوانید.

و در انتها برایمان بنویسید شما در مقابل دروغ گفتن‌های فرزندان دختر یا پسر خود چگونه رفتار می‌کنید؟

2 دیدگاه در “علت دروغگویی کودکان چیست و چگونه قابل درمان است؟

  1. معززی گفت:

    کتاب فرانکلین دروغ میگوید یکی از بهترین ها در رابطه با این موضوع هست تا الان در ارتباط با هر موضوعی دنبال کتاب بودم تو سایت شما پیدا کردم 😊

    1. شهره یوسفی گفت:

      شکر خدا بابت رضایتتون. تلاش میکنیم که کتابهای متنوع با رویکرهای آموزش محور براتون موجود کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *